Országos HPV szűrőkampány indul

Written by on 2022. 03. 03

A tavalyi mRNS-alapú HPV-szűrést és nőgyógyászati vizsgálatot magában foglaló kampányhétvége nagy sikerére való tekintettel szakemberek és civil szervezetek most egy jó hetet szentelnek a nők és ezúttal a férfiak egészségének is, immár nemcsak Budapesten, hanem vidéken is.

Országszerte több mint 50 orvos és egészségügyi központ összefogásával  péntektől jövő vasárnapig  több helyen elérhető lesz a kedvezményes árú HPV-szűrés és orvosi vizsgálat.

Ma már tudjuk, hogy a méhnyakrák kialakulásáért az esetek 99%-ában a HPV-vírus felelős. Magyarországon évente közel 1000-1200 nőnél diagnosztizálnak rosszindulatú méhnyakdaganatot, és körülbelül ötszázan halnak bele a betegségbe. Amellett, hogy a vírus egyes törzsei ellen kifejlesztett védőoltást – melyet jelenleg a hetedik osztályosoknak ingyenesen biztosít az állam – minden szexuálisan aktív nőnek javasolt felvenni, a rendszeres HPV-szűrés is életet menthet.

Mivel azonban a HPV-fertőzések döntő többségével az immunrendszer sikeresen veszi fel a harcot, az esetek nagy részében az átmeneti fertőzöttség nem vezetett komoly megbetegedéshez. Ennek nyomán merült fel egy olyan teszt kifejlesztése, amely a tartós fertőzöttség kimutatására koncentrál. A Magyarországon egyedülálló Aptima HPV-teszt mRNS-alapú, tehát azt vizsgálja, hogy a vírus a szervezetben már aktivizálta magát, vagyis nagy kockázatú fertőzöttség alakult ki.

A kampányhoz most minden eddiginél több orvos csatlakozott. Hogy hol lesz lehetőség  Budapesten és környékén elvégeztetni a vizsgálatot? Azt Dr. Jankó Eszter szülész-nőgyógyász árulja el a Happy Hours-ben!

Kezdés: 16:30

Hely: 90.9 Jazzy

Műsorvezető: Mogyorósi Péter


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió