Ötven év után sikerült megfejteni a Zodiákus kódját

Written by on 2020. 12. 14

Egy kódfejtő szakértőkből álló csoport megfejtette a Zodiákus 51 évvel ezelőtti, San Francisco Chronicle-nek küldött, 340 karakterből álló “340 Cypher” üzenetét.

1969. november 8-a óta profik és amatőrök próbálták megfejteni a rendőrséggel és a sajtóval folyamatosan kommunikáló gyilkos rejtjeles üzenetét, melyet a San Francisco Chronicle lapnak küldött. Most úgy tűnik, egy kódfejtőkből álló csoportnak sikerült megfejtenie az üzenetet.

David Oranchak kódfejtő szerint az üzenetben ez olvasható: “Remélem jól szórakoznak azok, akik próbálnak elkapni. A TV műsorban nem én szerepeltem, ami elárul rólam valamit. Nem félek a gázkamrától, mert az csak hamarabb juttat a paradicsomba, ahol most már elég rabszolgám lesz, hogy nekem dolgozzanak. Másoknak nem lesz semmije, amikor a paradicsomba érnek, ezért nem félek attól, mert tudom hogy az lesz az új életem. Az élet könnyű lesz a paradicsomban: a halál.”

A Zodiákus néven ismert sorozatgyilkos számos közösséget terrorizált Észak-Karolinában, és bár évtizedek teltek el, a gyilkos nevét továbbra is homály fedi. 1968 decemberétől 1969 októberéig a gyilkos rettegésben tartotta az államot és azt feltételezik, hogy öt gyilkosságért is felelős, köztük két tinédzser megöléséért a Herman-tó úton, egy pár lelövéséért a Blue Rock Springs parkban 1969 júliusában (közülük egy túlélte), két áldozat megkéseléséért a Berryessa-tónál (közülük egy túlélte), valamint egy taxisofőr lelövéséért 1969-ben. A brutális bűncselekmények áldozatainak a mai napig nem szolgáltattak igazságot.

Az FBI megerősítette, hogy tudatában vannak annak, hogy a feladványt civilek oldották meg. Az ügynökség elmondása alapján a nyomozást még mindig nem zárták le.

 


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió