Ötven hazai független lemezkiadó az ötödik Independent Label Fair Budapest vásárán

Written by on 2021. 09. 10

Szombaton ötödik alkalommal szervezik meg az Independent Label Fair Budapest vásárát a Pontoon állóhajóján, ahol közel ötven hazai és határon túli magyar független kiadó kínálatából szerezhetik be lemez- vagy kazettagyűjteményük legújabb darabjait az érdeklődők.

A vásár mellett a zeneipari témákkal foglalkozó szakmai programokkal, koncertekkel, live act-ekkel, a gyerekeknek pedig lemezborító workshoppal is készülnek.

Az ILF a hazai független lemezkiadók népszerűsítésére létrehozott platform, és egyben Magyarország első, kifejezetten fizikai formátumokra (vinyl, CD, kazetta) specializálódott, a mainstream zenei világon túlmutató kiadókra fókuszáló vására. Az első négy évben 600-1000 látogató fordult meg és több száz kiadvány talált gazdára. A kiadványokat itt első kézből, mindig közvetlenül az adott kiadót támogatva tudják a vásárlók beszerezni – nem utolsó sorban limitált, egyedi, a gyűjtői darabokkal is találkozhatnak. Jelen van a magyar punk, a jazz és a techno egyaránt, ahogy a hip-hop vagy az afrobeat is, mindenki megtalálhatja a saját maga által érdekesnek talált műfajokat vagy épp kiléphet a megszokott komfortzónájából.

A vásár célja, hogy a független kiadóknak olyan fórumot biztosítson, ahol ez a közeg jobban megismerheti egymást, zenei profiltól függetlenül tapasztalatokat cserélhet, szakmailag fejlődhet és nyilvánosságot kaphat. Ez most különösen fontos, hiszen a koronavírus okozta gazdasági nehézségeket a kisebb lemezkiadók nagyon megérezték, fennmaradásuk és további működésük bizonytalanná vált. Ötven kiadó több száz kiadványának megismerése még a tapasztaltabb gyűjtőknek is embert próbáló feladat, ezért a szervezők egy egészen különleges, a maga nemében egyedülálló megoldással rukkoltak elő.

Az érdeklődők egy lapozgatható, interaktív, online kiadvány segítségével előre átnézhetik a vásáron résztvevő kiadók kínálatát, így a helyszínen talán könnyebb lesz válogatni. A kiadvány nem utolsó sorban kordokumentum is, ami, ha nem is teljes, de átfogó képet ad a független lemezkiadásról Magyarországon 2021-ben. A Happy Hours mai vendége Pentelényi Pál főszervező!

Kezdés: 16:30

Hely: 90.9 Jazzy

Műsorvezető: Jazzkovács László

Részletek: Facebook esemény , ilf.hu

 


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió