PajtaKult: egy egyedülálló projekt

Written by on 2022. 04. 22

A PajtaKult megálmodói azzal a céllal indították el 2021 szeptemberében a projektet, hogy összehangolják mindazon törekvéseket, amelyek a Kárpát-medencében fellelhető pajtákban, csűrökben, vagy hasonlóan izgalmas ipari épületekben zajlanak.

A kezdeményezésben zenei szakemberek, művészek, építészek és kommunikációs szakértők is részt vesznek. Eddig már több mint 40 különböző koncert és egyéb kulturális esemény valósult meg összesen két tucatnyi pajtában olyan művészekkel, mint Harcsa Veronika, Ferenczi György, Palya Bea, vagy Boban Markovics.

A Fonó 25 éves tevékenységének meghatározó helyszíne a Fonó Pajta helyisége, ahol a hazai nép- és világzene fővárosi eseményei, koncertjei, táncházai beépültek mindennapjainkba. Horváth László, a Fonó ügyvezetője és a PajtaKult kulturális igazgatója hasonló, működő pajtákat látva más helyszíneken is, szükségét érezte annak, hogy rendszerben gondolkodjunk a pajtákról, mint a közösségek szervező erejéről, kulturális helyszíneiről.

A héten Pajtától a Palotáig címmel kétnapos konferenciát is tartottak a Hagyományok Házában, ahova a pajtatulajdonosokat, fesztiválszervezőket, az épített örökség megőrzése és ápolása mellett elhivatott szakmai és laikus érdeklődőket egyaránt vártak. Hogy milyen sikerrel zárult az esemény, arról is beszél a Happy Hours-ben Horváth László! 

Kezdés: 16:30

Hely: 90.9 Jazzy

Műsorvezető: Jazzkovács László


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió