Pátkai Rozina újra jazz zenei díjat kapott Amerikában

Written by on 2018. 04. 12

Negyedszer kapta meg Pátkai Rozina a független előadókat értékelő rangos amerikai elismerést, az Independent Music Awardsot (IMA). A magyar dzsessz/bossanova énekesnő ezúttal a vokális dzsesszalbum kategóriában nyert Paraíso na Terra című lemezével.

Pátkai Rozina Paraíso na Terra (magyarul Mennyország a Földön) című albuma 2016-ban jelent meg és az énekesnő második stúdiólemeze. Az anyag saját szerzeményekből áll, ezeket Pátkai Rozina mellett Ávéd János szaxofonos és Tóth Mátyás, a Pátkai Rozina Quintet gitárosa kíséri. A dalokat a latin dallamok inspirálták, a hangszerelésen a lemez producere, Fenyvesi Márton dolgozott a zenekarral.

Pátkai Rozina, a hazai dzsessz színtér egyik kiemelkedő énekese 2013-ban a dzsesszdal-kategória közönségdíját kapta meg az IMA-n Vocé e Eu című felvételével, 2014-ben El Hombre Que Yo Ame című számát a legjobb vokális dzsesszdalnak választotta az amerikai zsűri, 2015-ben pedig Ai, Nao című dala lett a befutó a latin dalok között.

Az Independent Music Awardsot idén 94 kategóriában ítélték oda. Az IMA-t a Music Resource Group elnevezésű amerikai zenei szervezet 1999-ben alapították, és minden évben a független nemzetközi előadókat díjazzák. A jelölők között világhírű művészek vannak, és hat kontinens több mint hetven országának lemezkiadói tesznek javaslatot. Az IMA zsűrijében idén szerepelt mások mellett Tom Waits, Kathleen Brennan, a Slayer, Bakithi Kumalo, Michael W. Smith, Amy Lee, a Sepultura és Fiona Joy. A kategóriákra idén több mint 54 ezer online szavazat érkezett.

A lemezen levő portugál szöveget Bán Zsófia író szerezte, de meghallgathatunk angol, francia és spanyol nyelvű megzenésített verset is, Jane Tyson Clement New York-i költőnő, Szabó Ádám író és a legendás Garcia Lorca tollából. A kvintettben Tóth Mátyás mellett Soós Márton (bőgő), Pecze Balázs (trombita) és Cseh Balázs (dob) szerepelt, mellettük cimbalmon Lukács Miklós, harmonikán Orosz Zoltán, ütőhangszereken Dés András, szaxofonon Ávéd János, elektromos gitáron Fenyvesi Márton, zongorán Tálas Áron, trombitán a New York-i Wayne Tucker játszott.

2014-ben fellépett a New York-i Jazz Fesztivalon, és bekerült a legjobb öt közé a világ egyik legrangosabb zenei megmérettetésén, a Made in New York Jazz Competition-ön is. Játszott a Pátkai Rozina Trióval, 2012-ben kvintetté bővült a zenekar, ezzel a formációval rögzítette első lemezét, a Vocé e Eu-t, amely 2013-ban jelent meg. Minka elnevezésű projektje versfeldolgozásokat készít elektronikus hangszereléssel.

Rozina olasz gyökerekkel is rendelkezik. Klasszikus éneket tanult, és elvégezte az ELTE Bölcsészettudományi Kar magyar és angol nyelvtanári szakát. Dzsesszéneket először Szolnoki Dórától, majd az ETÜD Jazz Konzervatóriumban Winand Gábortól és Elsa Vallétól tanult. Dzsesszzongorára Nagy János, hangképzésre Bátori Éva és Magyar Hajnal oktatta. Magyar és nemzetközi mesterkurzuson is részt vett.

További információ ezen az oldalon olvasható.

Kép: Zsolyomi Norbert

Forrás: MTI


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió