Rejtett zenei rituálék

Written by on 2018. 03. 27

Vincent Moon zeneimádó francia filmrendező több mint 10 évvel ezelőtt fogta magát és elindult egy világkörüli útra, hogy megörökítse az utókornak a legkülönlegesebb zenei felvételeket.

Hátizsákjába egy csak kamerát és laptopot tett be. Filmje(i) elkészítésében csak és kizárólag az útközben levő emberek segítettek. Közben francia barátja Christophe Abric lelkesen dolgozott a La Blogothèque nevű zenei honlapján, ahová a videók egy része felkerült. Vincentnek az volt a célja, hogy a lehető letöbb kliséktől mentes filmet készítse el a zenészekről úgy, hogy közben megmutatja a legeldugottabb falvak csodálatos zenei rítusait is.

5 évig járta a világot

Első útja alkalmával öt éven keresztül folyamatosan utazott. Ekkor készített felvételeket egy észak-brazíliai techno díváról Gaby Amarantos-ról, egy szintén brazíliai ikonról Tom Zé-ről, ahogy önfeledten énekel egy háztető tetején. De elment Csecsenföldre is, ahol a titokzatos szufi kultúra mellett egy fantasztikus női együttest is bemutatott majd Örményországban egy rock bandát (The Bambir) kapott lencsevégre, de felvett tradicionális dalokat egy tbiliszi étteremben, Jakartában egy remek retro zenekart mutatt be (White Shoes), de járt Argentínában és még a világ számos más pontján.

Mindig az volt a célja, hogy az adott helyen, ahol járt az aznap legérdekesebb pillanatait vegye fel. Azt szerette volna elérni, hogy az eldugott helyeken járva is azt mondják a fiatalok: „Jé a nagyapám, legalább akkora király, mint Beyoncé.”

A felvételeket barátja segítségével elkezdte feltenni az internetre teljesen ingyenes és megosztható formában. Szerettek volna létrehozni egy másfajta hitelességet az újfajta technológiának köszönhetően. Ezen az oldalon tudunk keresgélni közöttük.

Világsztárok a lencse mögött

Kamerájával ugyanúgy megörökítette a világsztárok egy-egy nem mindennapi pillanatait, mint egy szakrális esemény belsőséges pillanatait. Így kapta le a

  • Grizzly Beart a zuhany alatt
  • Sigur Ros-t egy párizsi kávézóban
  • Tom Jonest new york-i szállodai szobájában
  • R.E.M.-et egy autóban.
  • elsőként filmezte le Naná Vasconcelos brazíliai jazz ikont

Mi ennek az egésznek az értelme?

A zenét kutatva próbált közelebb kerülni az eredetihez, az igazihoz, amit minden zenész keres. A hosszú évek során végtelenül egyszerű magyarázatra jutott. A zene lelki gyógyulás az egész világon. Egy újabb kutatásában már az emberek lelkiségét szerette volna bemutatni. Így jutott el egy temetési szertartásra Indonéziába, egy húsvéti ünnepségre Etiópiába, rituális szertartásra Brazília északi részére, egy azeri misére és Csecsenföld mellett az etiópiai szufi kultúrát is bemutatta.

Vincent a zeneszeretet mellett hitvallásának érzi, hogy mutasson valami szépet, valami igazán értékeset a világból.

„Olyan pillanatban élünk, amikor a tömegmédia szörnyű károkat okoz abban ahogyan bemutatja a világot, mert mit látunk? Erőszakosságot, szélsőségességet, kirívó, extrém eseteket.” – mondja.

Kép: Unsplash/Dewet Willemse

Forrás: innen


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió