Reloaded: Debütál a Kodály Spicy Jazz első lemeze

Written by on 2018. 09. 23

Kodály Zoltán által gyűjtött magyar népdalokat gondol újra fiatalos, laza és minőségi módon a Kodály Spicy Jazz. Megjelent első nagylemezük, a Reloaded.

 Nem lenne könnyű dolga ma Kodálynak, ha most szeretné meghódítani a fiatalok szívét. Ha pár száz évvel ezelőtt is lettek volna slágerlisták, az élbolyban biztosan ott rejlenének a népdalok, melyek ugyanarról szóltak, mint a mai rádiós kedvencek: vágy, szerelem, boldogság, szívfájdalom, elválás. A 20. század elején Kodály Zoltán újra népszerűvé tette a népdalokat, most pedig eljött az idő, hogy legismertebb és legkedveltebb művei friss megközelítésben ismét eljussanak a fiatalokhoz és slágerekké váljanak. Ez a célja a Kodály Spicy Jazz nevű zenei formációnak, ami Kodály Zoltán halálának 50. évfordulóján indult útnak.

Íme 4 tűzről pattant legény!

A négy profi muzsikus, Cséry Zoltán billentyűs-hangszerelő, Görögh Dániel trombitás-művészeti vezető, Szentgallay György basszusgitáros és Köles Márk dobos a jazztől a pop-rockzenén át a metálig számos műfajban otthonosan mozog és több hazai zenekarban muzsikál.

„Életem egyik legnagyobb kihívása a Kodály művek funk-jazz fúziójának áthangszerelése.” – mondja Görögh Dániel.

A zenekar az elmúlt egy évben a hazai koncerteken túl a magyar kultúrát népszerűsítette többek között Linzben, Stuttgartban, Rómában, Marokkóban, Erdélyben, a Felvidéken és Strasbourgban, ősszel pedig a rangos Bakui Nemzetközi Jazz Fesztivál programjában, valamint Tbilisziben is fellép.

Ha a hegy nem megy Mohamedhez…

…Mohamed megy a hegyhez, azaz a Kodály Spicy Jazz minden platformon betámad: Youtube, Facebook, Spotify vagy éppen Deezer. Nem számít hogyan, csak szeretnének eljutni a fiatalokhoz és megmutatni nekik, hogy a népdalokat hallgatva is lehet valaki menő (még szép! – a szerk.)

Az énekórákról vagy kóruspróbákról jól ismert magyar népdalok „frissen és enyhén fűszeresen” kerülnek a zenei palettára. Az első nagylemez mellett, itt van az első bemutatkozó videóklipjük is, melyben az Esti dal-t dolgozták át. Ez a Kodály-életmű egyik legismertebb darabja, hiszen aki valaha énekelt kórusban vagy zenetagozatos iskolába járt, nem kerülhette el ezt a csodálatos, szívbemarkoló népdalt.

90.9 Jazzy Rádió bemutatja: Reloaded

Reloaded című nagylemezen végül tíz népdal, köztük az A csitári hegyek alatt, A karácsonyi pásztortánc és az A jó lovas katonának feldolgozása szerepel. A Kodály Spicy Jazz nagylemeze egyébként a Music Fashion Kiadó jubileumi, 100. kiadványa.

A Kodály Spicy Jazz zenekar szeptember 2-án nagysikerű, ingyenes, dupla lemezbemutató koncerten játszotta el az album dalait az érdeklődőknek a budapesti Madách téren.

„Csodálatos időszakon vagyunk túl, aminek az egyik kiemelkedő állomása volt, hogy augusztusban koncertet adhattunk Magyarország egyik legrégibb, legnívósabb zenei eseményén, a Debreceni Bor-és Jazznapokon. Bejártuk Európát, sőt Afrikába is eljutottunk, közben pedig újabb külföldi felkéréseket is kaptunk: először október 23-án a Bakui Nemzetközi Jazzfesztiválon koncertezhetünk, és megtisztelő, hogy ezen a rangos eseményen éppen a magyar nemzeti ünnepen, magyar népdalok újraértelmezéseivel képviselhetjük Magyarországot. Az azeri fővárosból továbbutazunk, pár nappal később már Grúziában, Tbilisziben lesz fellépésünk” – mondja Görögh Dániel trombitás, a Kodály Spicy Jazz művészeti vezetője.

A zenekar Facebook oldalát ezen a linken érjük el.

A zenekar weboldalát pedig ITT találjuk meg.


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió