Repohár – elvileg zöld megoldás, a gyakorlatban azonban sokszor bosszúságot okoz!

Written by on 2022. 08. 26

A repoharas rendszer egységes és valóban fenntartható átalakítását javasolja a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) és a Zöld Követ Egyesület. Javaslatuk fontos része, hogy a repoharat választó vendégek visszakaphassák  annak ellenértékét.

A repohár több mint egy évtizeddel ezelőtti bevezetése az egyik legnépszerűbb zöld újítás volt. Az újratölthető, visszaváltható poharak felhasználása jelentős mértékben csökkentheti a környezetszennyezést.

A jelenlegi token-rendszeren alapuló visszaváltás azonban nem ügyel arra, hogy a repoharak a vásárlás helyétől függetlenül más  vendéglátóhelyeken is visszaválthatóak legyenek, így a repohár sokszor a vendégeknél marad vagy a kapott tokent már nem lehet ismét pohárra váltani. Ez alkalmanként több száz forint extra kiadást is jelenthet, miközben a vendég nem szeretne a fogyasztásán felül poharat is vásárolni. A jelenlegi gyakorlat emellett az eredeti környezetvédelmi céloknak sem felel meg.

Közösen hívja fel a figyelmet a BKIK és a Zöld Követ Egyesület a repohár visszaváltásának visszásságaira. Véleményük szerint a repoharak begyűjtését, visszaváltását vagy az új poharak kiváltását inkább egy vendéglátóhelytől független, egységes tokenrendszerrel vagy közös applikációval kellene megoldani.

A két szervezet  ezért közös gondolkodásra hívja a szektor érintettjeit, hogy egy hatékony, fenntartható és önszabályozáson alapuló rendszer születhessen. Vállalják, hogy koordinálják is az egyeztetéseket, valamint biztosítják az azokhoz szükséges infrastruktúrát is.

Vendég: Kerékgyártó Gábor, a BKIK gazdaságfejlesztési és szolgáltatási igazgatója

Adásban: 2022.08.25 16:30

Műsorvezető: Jazzkovács László


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió