Roby Lakatos Nemzetközi Improvizációs Hegedűverseny decemberben

Written by on 2019. 10. 20

Roby Lakatos Nemzetközi Improvizációs Hegedűversenyt hirdet a Roby Lakatos Alapítvány.

A zsűriben Nadia Menuhin elnökletével a hazai zenei élet prominensei foglalnak helyet: Roby Lakatos mellett Oláh Vilmos hegedűművész, Szakcsi Lakatos Béla zongoraművész és Vásáry Tamás zongoraművész, karmester.

 A megvalósulását tekintve abszolút 21. századi nemzetközi versenyhez hasonló kezdeményezést még nem hívtak életre hazánkban. A zsűri az improvizációs készséget és technikát értékeli majd, amelynek előfeltétele a hangszeres tudás. A versenyzők a legnagyobb közösségi portálon kapták meg Roby Lakatos felhívását, amelyben a rövid szöveges bevezetőt követően a művész interpretációjában elhangik az a dallam, mely a verseny improvizációs alapját képezi majd. Erre a motívumra készíthetnek minimum 2, maximum 5 perces videós demóanyagot a jelentkezők. A hivatalos oldalra feltöltött produkciókból 6 döntőst választ ki a zsűri, kettőt pedig a portál látogatói. A jelentkezés és a részvétel ingyenes, ám a helyezettek – tudásuk fejlesztésére – pénzdíjat nyernek: az első díjas 5000, a második 3000, a harmadik 1000 eurót fordíthat zenei tanulmányaira. A döntőnek a Hagyományok Háza ad otthont december 7-én és 8-án. A versenyt a 19 órakor kezdődő nyilvános gálaest zárja a győztesek produkcióival, a műsort vendégzenekar, Ferenczy György és az első pesti rackák nyitja.

Roby Lakatos 2018-ban alapítványt hozott létre, melynek célja a fiatal tehetségek mentorálása. Karriertörténetében meghatározó szerepet játszott az értő szakmai figyelem, így nemcsak hegedűművészként, de személyes érintettsége okán is fontosnak tartja a felnövekvő generációk fejlődésének és érvényesülésének segítését. A Roby Lakatos Alapítvány támogatni kívánja azokat a tehetséges gyerekeket, fiatal muzsikusokat, akiknek a zene jelenti az önmegvalósítást. E törekvés égisze alatt zajlik az első nemzetközi hegedűverseny, amely ugyan improvizációs versengés, mégsem a jazz műfajra épül.

„A szabad megvalósítás a zenei szabadságot hivatott jelképezni – hangsúlyozza Roby Lakatos. – Bármilyen stílusban improvizálhatnak, a lényeg a saját hang és a gondolatok.” A decemberi döntőn a versenyzőknek egy szabadon választott és három kötelező darabot kell majd eljátszaniuk kísérőzenekarral.

forrás: MTI


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió