Rotschild Klára divattervező életét és munkásságát bemutató tárlat nyílt

Written by on 2019. 11. 27

Személyes tárgyakon, archív fotókon, mozgóképeken, valamint ruhákon keresztül mutatja be Rotschild Klára magyar divattervező életét és munkásságát a Magyar Nemzeti Múzeum új időszaki kiállítása Budapesten, a Geraldine-házban és a múzeum főépületében.

A Múzeumkert rekonstrukciója során megújult Kertészházban (Geraldine-házban) nyíló Rotschild Klára – Divatkirálynő a vasfüggöny mögött című kiállításon a divat nagyasszonyának élettörténete, a műhely és a szalon világa elevenedik meg, a múzeum Rotundájában pedig a menyasszonyi ruhákból készült installáció látható – hangsúlyozta Simonovics Ildikó divattörténész, főmuzeológus, a kiállítás kurátora.

A magyar divattervező Váci utcában lévő egykori szalonjában öltöztek diplomatafeleségek, a magyar politikai, gazdasági és szellemi elit asszonyai, művészek, valamint a Magyarországra érkező magasrangú külföldi vendégek is. Rotschildnál csináltatott ruhát a szovjet külügyminiszter, Andrej Gromiko felesége; Farah Pahlavi, a perzsa sah neje, de megfordultak nála a köztudottan puritán Kádárné mellett a művészvilág jelentős képviselői, köztük Psota Irén, Tolnay Klári, Szász Lula, Váradi Hédi, Fischer Annie, Kovács Margit; betért a szalonba Törőcsik Mari és Halász Judit is. A szalon legjobb vevője Jovanka Broz, Tito felesége volt, akinek legendássá vált állítható szabóbábujára készítették távollétében a legújabb modelleket.

Simonovics Ildikó elmondta, hogy három éves kutatómunka eredményeként jött létre a kiállítás. Kezdetben Rotschild Klárának még csak három ruhája volt közgyűjteményben, most már száz darabot őriznek tőle – ennek kivonata látható az időszaki kiállításon.

Zólyomi Zsolt parfümőr illatosítja be a kiállítóteret, ezzel is felidézve a Váci utcában működő egykori Rotschild-szalon exkluzív hangulatát, Hegedüs Zsanett ruhatervező pedig megfogható anyagmintákkal járult hozzá a tárlathoz. Benes Anita tervező két Rotschild-ruhát rekonstruált, amelyet a kiállítótérben kialakított fülkében próbálhatnak fel az érdeklődők. A kiállítás mozgóképein munkatársak, kliensek, családtagok és ismerősök vallanak Rotschild Kláráról; a tárlat filmválogatásában olyan alkotások láthatók, amelyekbe Rotshild Klára készítette a ruhákat, mint például az Esős vasárnap és a Szent Péter esernyője; megelevenedik a szalon élete, emellett három korabeli parfümmintát is megszagolhatnak meg az érdeklődők.

A Jaffa Kiadó gondozásában megjelenő, Rotschild Klára – A vörös divatdiktátor című kötet bemutatójára december 3-án kerül sor.

forrás: MTI


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió