Snétberger Ferenccel jön a 11. Ördögkatlan Fesztivál

Written by on 2018. 06. 06

Tizenegyedik alkalommal rendezik meg az Ördögkatlan Fesztivált, a művészeti rendezvényen július 31-től augusztus 4-ig négy dél-baranyai településen, Nagyharsányban, Kisharsányban, Beremenden és Villánykövesden számos újdonság, ősbemutató lesz.

Idén négy díszvendége lesz a fesztiválnak: a zenében Snétberger Ferenc, az irodalomban a Magvető Kiadó, a színházi területről a Sztalker Csoport és a K2 Színház. A Sztalker a nyitónapon első önálló bemutatóját tartja – mondta el Bérczes László főszervező a budapesti sajtótájékoztatón.

Snétberger Ferenc tanítványaival a nagyharsányi Narancsligetben fog fellépni, triójával a kisharsányi Vylyan Teraszon játszik.

A Magvető kiadó legidősebb szerzője Dante, a legfiatalabb Zilahi Anna, Balaskó Ákos, Fehér Renátó, Turi Tímea, Tóth Benedek és Horváth Tibor. Egy finom pohár bor mellett pedig az idősebb korosztály is képviselteti magát: Nádasdy Ádám, Szilasi László és Darvasi László az irodalmi túlélés témáját fogja körbejárni, de Nádasdy az új versfordításaiból is fel fog olvasni.

A Sztalker csoport és a k2 színház is egy teljesen öntörvényű színházi csoport. Ifj. Vidnyánszky Attila elmondta, július 31-én Faulkner Míg fekszem kiterítve című szövegét állítják színpadra. A darab arról szól, miért nehéz most együtt maradniuk az embereknek. Alkotótársa, Vecsei H. Miklós kitért arra, hogy a produkcióban “szerepel” Törőcsik Mari is, aki felolvasott a regényből és a hangját fogják használni. A K2 Színház Baranyai gyöngyösbokréta című darabját mutatja be, amely ősztől a MU Színházba kerül. A végeredmény a szervezők reményei szerint mindkét esetben a szabad emberi alkotóerő katartikus megszólalása lesz.

Tompos Kátya az idei fesztiválon a Like A Rolling Stone című zenés produkcióban, valamint tavaly megjelent második lemeze koncertjén is színpadra lép. Előbbi augusztus 1-jén a kisharsányi sportpályán lesz látható, az elmúlt ötven év világslágereit Tompos Kátya mellett Zséda, Ónodi Eszter, Gryllus Dorka, Jordán Adél, Simon Kornél és Chris Mattheisen adja elő.

Zseniális színfolt lesz a fesztiválon az Ózd melletti Sajóvárkonyon élő fiatal fiúkból alakult Várkonyi Csibészek, amely egy szabad zenei workshop. Miklósi Ákos, a projekt egyik felkarolója azt mondta, a Várkonyi Csibészek profi zenészeket köt össze hátrányos helyzetű, cigány gyerekekkel, akik ennek segítségével zeneileg és más szempontból is fejlődni tudnak. Hallgassuk meg tőlük a Lekapcsolom a villanyt című feldolgozást. Gyönyörű!

Ennek kapcsán idén a Katlan a dél-baranyai térségből, Kákicsból érkező, halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeket tud vendégül látni a fesztiválon.

Both Miklós Ukrán Udvara a nagyharsányi Rácz-házban lesz, ahol négy napon át ezúttal az ukrán falvak tradícióit, ünnepeit mutatják be. Szintén Nagyharsányba, az Aralica Kertbe költözik a Gyerekkert a Pagony Kiadó segítségével, délutánonként ugyanitt horvát, ukrán, moldvai és román táncház lesz. A beremendi Tószínpadon lép fel Kiss Tibi (Quimby) és Vastag Gábor duója, és itt is lesznek színházi előadások a Katona József és a Vígszínháznak köszönhetően.

A rendkívül színes programok között szerepel többek között a Csík Zenekar és Presser Gábor közös koncertje. A Csík Zenekar gitáros-hegedűse, Szabó Attila elmondta, hogy a fesztivál nyitónapján családja és más közreműködők (Mező Misi, Csorba Lóci, Beck Zoli, a Roy és Ádám Trió) társaságában koncerttel ünnepli 50. születésnapját. Fellép még az Anima Sound System, a Budapest Bár, a Quimby, a Kiscsillag, a Singas Project. A Hungarian Studio Orchestra, a Nemzeti Énekkar tagjaiból álló Katlankórus Haydn Teremtés című oratóriumának magyar nyelvű változatát mutatja be, fellép a belga Circus Marcel Társulat, és több képzőművészeti kiállítás is lesz.

Kép: Ribáry Manuéla


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió