“…sokan szeretnek, csak nem feltétlenül tudnak még róla” – interjú Zolberttel

Written by on 2020. 04. 15

Április 16-án Zolbert “Live” című koncertfilmjének premierjével indul a Jazzy Live Exkluzív a Jazzy TV-n, a www.jazzy.hu oldalon, s ezzel párhuzamosan a 90.9 Jazzy műsorában. Ennek apropóján kérdeztük a zenészt a filmről és az előkészületekről. 

– Egy koncertlemez rögzítése mindig különleges élmény egy zenész életében. Honnan jött a ötlet, hogy filmet is készítetek hozzá? 

– A zenekarommal sokat jártam az országot az elmúlt években és a jó hangulatú koncertek után mindig felmerült bennem, hogy milyen jó lett volna ezeket megörökíteni az utókor számára. Idővel egyre inkább megérett a gondolat és egyfajta bakancslistás tétellé vált számomra, hogy szeretnék csinálni egy élő koncertfelvételt, amit hangban és képben is rögzítenénk. Az élet szerencsére előbb hozta ezt a lehetőséget, mint gondoltam. 2017-ben a Pannonhalmi Jazznyár programsorozat felkérésére jött létre 10 fős, nagyzenekari formációm, melynek debütáló koncertje annyira jól sikerült, hogy közösen arra gondoltunk, mi lenne, ha ezt fel is vennénk. Még ennek az évnek az őszén rözgítettük a felvételeket, a koncertlemez pedig 2018 tavaszán meg is jelent “Live” címmel, azonban a koncertfilm sokáig nem tudott elkészülni, elsősorban financiális okok miatt.

 – A Jazzy-vel való kapcsolat 2014-re nyúlik vissza (Dalverseny – a szerk.). Miért tartottad fontosnak, hogy a rádióval együttműködve jelenjen meg a film?

– Az egyik első fontos szakmai sikerem a Jazzy Dalverseny fődíja és a legjobb hangszerelésért járó különdíj, azonban partneri együttműködésünk már 2009 óta, a Grover Washington Jr. Emlékzenekar első koncertje óta tart, hiszen már ekkor támogatta a rádió korábbi produkciómat, mely a szólókarrierem előszobájának is tekinthető. A hazai médiafelületek közül a Jazzy képviseli azt a színvonalat és azokat az értékeket, melyek nekem fontosak, egyúttal ezen a csatornán érhetem el legjobban a célközönségemet.

 – A művészek nehéz helyzetbe kerültek a jelenlegi egészségügyi helyzet okozta következmények miatt. Az un. „szobakoncert” egy kreatív megoldás, hogy a zenészek tudják tartani a kapcsolatot rajongóikkal. De annak ellenére, hogy tudjuk, hogy a zene állandó örömforrás, közben a zenészeknek is komoly bevételkieséssel kell szembenézniük…

– A zenészek és színészek voltak az elsők ebben a helyzetben, akik elveszítették bevételeiket vagy azok jelentős részét. Hamar nyilvánvalóvá vált mindenki számára, hogy komoly válság elé nézünk, melynek még ennyi idő sem tudjuk a valós következményeit. Az önkéntes karanténban van idő átgondolni a fontos dolgokat, így jutottam el addig a gondolatig, hogy szeretnék adni valamit a közönségnek ebben az élőzene-mentes időszakban is, mely segítségével ők is segíteni tudnak nekünk. A “Live” koncertfilmhez kapcsolódik egy közösségi gyűjtés is, amivel a Zolbert produkció jelenleg bevétel nélkül maradt zenészeit és technikusait lehet megsegíteni. A partneri együttműködés keretében a koncertfilmet ingyenesen tekinthetik meg a nézők a jazzy.hu-n, cserébe annyit kérünk a közönségtől, hogy fontolják meg, hogy tetszőleges összeggel támogatják a produkciót. Ez végülis egyfajta támogatói jegyes struktúra, melyben egy értékes tartalomhoz és minőségi szórakozáshoz juthat a közönség.

 – Biztos, hogy sok Jazzy hallgató élni fog a lehetőséggel, hogy a koncertfilmmel egy plusz élményt kapjon a Jazzy Live hallgatása közben, de kiknek ajánlod még a filmet? Milyen extrákat tud nyújtani a film, különösen a mostani, otthon töltött időben?

– Azt szoktam mondani, hogy a smooth jazz egy olyan műfaj, amit nagyon sokan szeretnek, csak nem feltétlenül tudnak még róla. Szerintem ez egy kiváló alkalom arra, hogy ezzel a műfajjal jobban megismerkedhessen a közönség és láthasson egy különleges produkciót fiatal élvonalbeli zenészek tolmácsolásában. Olyan szempontból is kivételes a mostani alkalom, hogy nem egy “szobakoncert”, amit mostanában megszokhattunk az online térben, hanem egy 6 kamerával rögzített, profi felvétel. Összességében korhatár nélkül ajánlom a filmet, bízom benne, hogy mindenki meg fogja találni a kedvenc dalát benne.

 

A koncertfilm premierjét április 16-án, 19:00-tól tekinthetik meg a Jazzy.hu-n, a  produkciót pedig az alábbi PayPal-linken támogathatják. 

https://www.paypal.com/pools/c/8o53zJeXYp


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió