Spiritizmus Budapesten

Written by on 2021. 01. 18

Gróf Szapáry Ferenc “A Magnetizáló Grófként” vonult be a köztudatba, Madách Imre fia apja könyveit cserélgette okkultista irodalomra, de Jókai Mórról is feljegyezték, hogy látogatott szeánszokat.

Az 1848-49-es szabadságharc után eleinte a nemesség körében terjedtek el a spiritizmus tanai, hiszen a főrendek gyakrabban érintkeztek a külfölddel és színházba is ők jártak sűrűbben. Így már a saját szemükkel láthatták Luis Berger német színész spiritiszta bemutatóját a pesti német színházban.

Az ötvenes évek közepén már megjelentek a tiltó rendelkezések is. Pest megye több területén is betiltották az asztaltáncoltatás művelését a gyermekek idegeinek károsodása miatt, sőt a tanítókat is eltiltották attól, hogy az iskolákban részt vegyenek ilyen gyanús manipulációkban. Nem sokkal később a Pesti Napló is beszámolt arról, hogy egy kislány érintése nyomán a Lánchíd egyik kőoroszlánja is megmozdult.

A szapári, muraszombaii és széchyszigeti gróf Szapáry család címere

A spiritizmusnak neves magyar képviselői is voltak a 19. században. Gróf Szapáry Ferenc például A Magnetizáló Grófként vonult be a köztudatba, miután a bécsi Mesmer féle delejezéses gyógyítást kitanulta. Leginkább gazdag nemesi feleségek unalmát űzte el és a fejükbe beszélte, hogy igazából nem is betegek, mindeközben színes leplekbe burkolózva vizeshordók között lejtett furcsa táncokat. Szapáry gyakran megfordult Arany János családjánál is, aki ugyan szkeptikusnak vallotta magát, de több tucat asztaltáncoltatáson is részt vett.

De más ismert neveket is találunk a spiritiszták között. Madách Imre fia például apja könyveit cserélgette okkultista irodalomra, és Jókai Mórról is feljegyezték, hogy látogatott szeánszokat.


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió