Steven Spielberg ma ünnepli 73. születésnapját

Written by on 2019. 12. 18

Steven Spielberg háromszoros Oscar-díjas amerikai filmrendező, producer, a Brit Birodalom lovagja, a legsikeresebb filmrendezők egyike, ma ünnepli születésnapját.

Születési neve Steven Allan Spielberg, nagyszülei Ukrajna területéről vándoroltak be Amerikába. Már 16 évesen díjat nyert egy 22 perces kísérleti filmjével (Big), amelynek forgatókönyvét nővére írta. A filmet be is mutatták az Atlanta Film Festivalon, a Universal Studios pedig, hét évre kötött szerződést a fiatal rendezővel. Első egész estés mozifilmje az 1974-es Sugarlandi hajtóvadászat volt, amely még Európában is elismerő kritikákat kapott.

1975-ben megrendezte a Cápa című nagysikerű filmjét, ezzel három Oscar-díjat nyert.

1984-ben már saját produkciós cége, az Amblin Productions fennhatósága alatt megszületett az E.T. – A földönkívüli. A korszak klasszikusainak számító alkotások még ebben az időben: SzörnyecskékKincsvadászokVissza a Jövőbe-trilógia; Roger nyúl a pácbanFlintstonesCasperTwisterZorro álarcaMen in Black. A stúdió olyan alkotásokban is közreműködött, mint a nálunk is népszerű Vészhelyzet című sorozat.

A ’90-es évek közepén kollégáival együtt létrehozta a Dreamworks SKG-t (Spielberg, Katzenberg, Geffen), egy filmstúdió komplexumot, amely néhány éves létezése alatt olyan sikeres filmeket hozott létre, mint az Amerikai szépségCool TúraCsibefutamZ, a hangyaAmistadShrek & Shrek 2SzámkivetettGladiátorA körTerminálCápamese; Madagaszkár vagy a Világok Harca.

Filmjeiben olykor erős érzelmi töltetű témákat érintett, mint a holokauszt borzalmai a Schindler listájában, a rabszolgaság az Amistadban, a háborús viszontagságok a Ryan közlegény megmentésében és a terrorizmus a Münchenben.

Spielberg legtöbb munkája óriási pénzügyi bevételeket produkált, filmjeinek gyakran ő a saját producere is, Kathlen Kennedy és Frank Marshall mellett. A pár tízmillió dollárral készült mozifilmek számos esetben 400 millió dolláros rekordokat értek el. Spielberg vezette be Hollywoodban először, hogy a rendezői gázsi mellett, részesedést kért filmjei után a bevételből. Közreműködött más rendezők filmjeiben is, legtöbb esetben a Universal forgalmazásában. 

1993-ban a Schindler listája megszerezte számára a régóta vágyott Oscar-díjat, a legjobb rendezésért.

1994-ben megalapította a DreamWorks filmgyártó és filmforgalmazó céget. 2001-ben újra beiratkozott a Kaliforniai egyetemre, s bár az órákat nem látogatta, dolgozatokat írt, gyakorlati munkákat adott le, konzultált professzoraival, s végül egy év alatt összegyűjtötte a megfelelő számú kreditet. 37 évvel beiratkozása után, átvehette rendezői diplomáját.

Spielberg a „Distinguished Eagle Scout Award” birtokosa, ami az egyik legmagasabb kitüntetés az amerikai cserkészeknél. Ő határozta meg a követelményeket a cserkész-filmes kiválósági jelvény (merit badge) kiadásához.

Bár Spielberg filmjei számos díjat besöpörtek, egyetlen színész vagy színésznő sem kapott Oscar-díjat Spielberg filmjében nyújtott alakításáért egészen 2016-ig (ekkor a Kémek hídjában nyújtott alakításáért Mark Rylance elnyerte a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar-díjat)

Spielbergről nevezték el a 25930 Spielberg aszteroidát

A Sugarlandi hajtóvadászattal kezdve, a Bíborszín, és a Twilight Zone, the Movie című filmek kivételével valamennyi filmjének John Williams szerezte a zenéjét. A Schindler listája óta filmjeinek operatőre Janusz Kamiński.

Spielbergnek Asperger-szindrómája van, ami az autizmus egy enyhébb formája. Az Asperger általában normális vagy átlag feletti intelligenciával, de csökkent társasági érzékkel, valamint kései érzelmi éréssel jár.

forrás: wiki/www.biography.com/filmmaker/steven-spielberg


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió