Szakítás után: Maradj mindig hű magadhoz!

Written by on 2019. 04. 25

Az életben szinte mindent irányítani akarunk, azonban a szív külön utakon jár, még akkor is, ha valamilyen racionális érvet akarunk ráerőltetni. Megnyílik, megszeret, beenged, odaad, ad, melegít, gyógyít, kérdez, válaszol, dobog, ragyog, körbefon, megbocsát, vágyakozik, remél, vigasztal, éget, őriz. Egy szakítás azonban olyan, mint egy lövés a szívben, ekkor megszakad, vérzik, fáj, sajdul, sötétségbe borul, sőt akár még meg is állhat.

Ha valaki hosszú időn keresztül elkötelezte magát a társa mellett vagy nagyon mélyen élte meg az együtt töltött időt, akkor nem csoda, ha teljesen össze lesz zavarodva és egy időre még az identitását is elveszítheti. Ahogyan egy kapcsolat elején furcsa, hogy az én-ből lassan „mi” lesz, úgy fordítva talán még nehezebb, hiszen közösek voltak a tervek, a célok és az ágy is.

Természetesen mindkét félnek nehéz, de akivel tényként közölték a hírt, kezdetben fel sem fogja, hogy mi történt. Egy ideig még lehet, hogy úgy gondolja, ez csak egy rossz álom és másnapra visszatér a szerelme. De nem nyílik az ajtó, a telefont nem veszi fel senki, az üzenetekre nem érkezik válasz. Értetlenség, csalódottság, szomorúság, reménytelenség, düh: csak néhány érzés, ami kavaroghat az ember fejében.

A fájdalom valós

Miután véget ért a kapcsolat, úgy érezhetjük, hogy elveszítettük egy részünket és fáj, hasogat a szívünk. A Columbia Egyetem kutatásai alapján már tudjuk, hogy az ex-partnerünk fényképét nézegetve olyan, mintha fizikai fájdalmat élnénk át. Így jobb, ha mihamarabb eltesszük a közös fényképeket és a közösségi oldalakon is módosításokat állítunk be, hogy ne lássuk folyamatosan az internetes jelenlétét. Mint minden fizikai sérülés által keletkezett sebnek, úgy a szívfájdalomnak is időre van szüksége, hogy begyógyuljon. Ne sürgessük önmagunkat: sírjunk, gyászoljunk nyugodtan.

Óhatatlan, hogy az első időkben mindenről volt kedvesünk fog az eszünkbe jutni. Egy illat, egy zene, egy utca, egy mondat, egy üzlet. Bármi és minden. Ez ellen sem kell semmit tennünk, mivel ez egy teljesen természetes folyamat. Úgy érezhetjük, hogy nem éljük túl, soha nem leszünk túl rajta, többet nem fogunk szeretni, nem leszünk senkinek fontosak, de nyugalom a káosz nem tart örökké. Azon se csodálkozzunk, hogy a hangulatunk ötpercenként váltakozik: egyik percben szidjuk, a másikban sírunk utána, a harmadikban pedig úgy érezzük életünk végéig egyedül maradunk. Ezeket a nyomasztó pillanatokat egyszerűen meg kell élnünk, és nem kell félnünk ezektől az érzésektől, mert el fognak múlni.

Mit tanultunk magunkról?

Egy párkapcsolat tökéletes tükröt tart számunkra, és ha jól használjuk, akkor még profitálhatunk is belőle. Írjuk le, hogy milyen újdonságokat, netán bosszantó vagy éppen szerethető dolgokat fedeztünk fel magunkban. Milyenek voltunk a kapcsolat előtt és milyenek vagyunk most? Miben fejlődtünk? Ettől a hiányérzet még nem fog csökkenni, de egy kis időre el tudjuk terelni a figyelmünket, ráadásul tisztábban láthatjuk jelenlegi önmagunkat.

„A búcsú nélküli szerelem soha nem ér véget.”

Írjunk neki egy búcsúlevelet (nem kell elküldeni neki). Ez nekünk fontos. Írjuk le mit érzünk, miért szerettük, mit köszönünk neki, miért vagyunk dühösek rá, akár kérdéseket is feltehetünk, lényegében írjunk ki magunkból mindent. Ennek egy hosszabb verziója a naplóírás, de a búcsúlevél, akkor is lényeges, mivel az elengedést segíti.

Tippek a túléléshez!

  • Néhány ágyban töltött önsajnálattal fűszerezett nap megengedett (néhány!!).
  • Szabadulj meg a tőle kapott holmiktól!
  • Sírj!
  • Méltó és elég voltál a kapcsolatra!
  • Készíts egy listát, azokról a dolgokról, amiket meg akartál csinálni, de párod nem. Valósíts meg közülük néhányat!
  • Legyél a családoddal, barátaiddal!
  • Ha nincsenek, akkor menj el egy állatmenhelyre vagy egy gyermekotthonba! A szeretet és a gondoskodás garantált.
  • Sétálj, kirándulj, túrázz, sportolj, jógázz, táncolj vagy énekelj!
  • Ha úgy érzed nem megy egyedül, keress egy szakembert!
  • Hidd el, hogy minden jobb lesz!

Összegzés

Igen, összeomlott a világod, de hétről-hétre újjá tudod építeni az életedet. A szomorúság, a fájdalom elkerülhetetlen, de vannak emberek, akik örömmel fognak segíteni neked és ez az egyik legjobb időszak arra, hogy kitaláld, hogy ki is vagy te és mit akarsz az élettől. Fel a fejjel!

Képek: Unsplash/Kelly Sikkema/Nine Köpfer, Pexels/Amine M’Siouri/Akshar Dave


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió