Szombattól láthatjuk a legújabb olasz filmeket a 19. Olasz Filmfesztiválon

Written by on 2021. 11. 02

Jön a Mittelcinemafest!

A Budapesti Olasz Kultúrintézet és az Istituto Luce-Cinecittà közös rendezvényén tíz napon át a Puskin és a Tabán moziban egy tucat – a legújabb és legjobb – olasz alkotást, köztük több fesztiválsikert nézhet majd meg a hazai közönség eredeti nyelven, magyar felirattal. A legtöbb filmet csak egyszer vetítik, éredmes szemfülesnek lenni!

Szombaton a Puskinban az idei Velencei Filmfesztivál versenyprogramjában több díjat is nyert Itt én nevetek  című alkotással nyílik a fesztivál.  A XX. század elején, Nápolyban játszódó film a nagyszerű komikus színész, Eduardo Scarpetta életét mutatja be, aki elhatározza,  hogy paródiát készít a kor legnagyobb olasz költője, Gabriele D’Annunzio egyik tragédiájából. D’Annunzio erre plágium miatt feljelenti Scarpettát. Ez volt az első nagy szerzői jogi per Olaszországban.

A Rácsokon túl főszereplője is Toni Servillo. Mikor egy börtönt felszámolnak, bürokratikus problémák miatt egy tucatnyi rab néhány börtönőr kíséretében arra vár, hogy átvigyék őket új helyükre. A kialakult feszült légkörben az elkülönülés szabályai fellazulnak, és az ottrekedt férfiak között új kapcsolati formák látszanak kialakulni.

Szintén az idei Velencei Fesztiválon volt a világpremiere az idei Torontói Filmfesztiválon is nagy sikert aratott a Latinamerika című filmnek. A különös hangulatú alkotás főszereplője az udvarias és nyugodt Massimo, a kiváló fogorvos, aki mindent elért az életben, amire ember vágyhat: anyagi jólét, szép család, kiegyensúlyozott élet. Ám ez nap egy nap Massimo lemegy a pincébe és az abszurd átveszi az irányítást az élete felett.

Izgalmas csemegének ígérkezik a Futura című film. Egy hosszú, Olaszországon át vezető út során megismerhetjük a 15 és 20 év közötti fiataloknak a jövőről alkotott elképzeléseit. A film Olaszország portréját rajzolja meg, úgy, ahogyan a mai tizenévesek látják.

A Happy Hours mai vendége Giovanni Cataluccio, az Olasz Intézet kulturális munkatársa!

Kezdés: 16:30

Hely: 90.9 Jazzy

Műsorvezető: Jazzkovács László

Részletek: port.hu; cornandsoda.com


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió