Találkozások terei – októberben újra Budapest Design Week

Written by on 2022. 08. 31

 

Idén tizenkilencedik alkalommal rendezi meg Magyarország legnagyobb designeseményét, a Budapest Design Weeket a Magyar Formatervezési Tanács és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala. A szakma szereplőit és a nagyközönséget Október 7-16. között kiállítások, konferencia-beszélgetések, tárlatvezetések, stúdiólátogatások, építészeti séták várják Budapesten és több vidéki nagyvárosban.

 

A BDW fő helyszínén, a Néprajzi Múzeum új épületében nyílik meg a rendezvény  központi kiállítása, amely idén Találkozások terei – építészet és design címmel kortárs építészeti projekteket és azokhoz kapcsolódó térformáló designtermékeket, lámpákat mutat be.

Változik a munkával, oktatással, gasztronómiával vagy akár szórakozással, sporttal és pihenéssel kapcsolatos gyakorlatunk, és ezzel változnak a hozzájuk tartozó terek, tárgyak, eszközök is. Munka- vagy szabadidőnket igyekszünk egyre hatékonyabban eltölteni, így bizonyos tevékenységek összekapcsolódtak az évek során: például egy modern iroda nagyobb közösségi tere egyúttal az edukáció, valamint a kreatív kommunikáció helyszíne is,  egyesek otthona pedig a covid-helyzet miatt egyben munkahellyé is vált. Központi tematikájával ezekre a változásokra is reflektálni kíván az idei Budapest Design Week.  A Találkozások terei tehát ezt a koncepciót igyekszik minál változatosabban bemutatni.

A design week egyik legnépszerűbb programja a Nyitott Stúdiók, amely során ezúttal öt építész és öt építészethez kötődő designstúdió mutatkozik majd be.  A Budapest Design Week első szombatján tartott családi napon pedig a legkisebbek is megismerhetik (tárlatvezetéseken, sétákon és gyerekworkshopokon keresztül), életünk milyen területeire lehet hatással a designgondolkodás.

Idén is megjelenik a nyomtatott Budapest Design Map, a főváros design szempontból legfontosabb helyszíneivel, jelölve többek között galériákat, műhelyeket és üzleteket, valamint izgalmas eseményeket, látnivalókat. A térképes programajánló elérhető lesz a fesztivál központi helyszínén, valamint a partnereink által meghirdetett programpontokon.

A hagyományoknak megfelelően a BDW nyitóestjén  adják át a Magyar Formatervezési Díjat és a Design Management Díjat is.

 

 

Happy Hours vendége: Sebestény Ferenc, a Budapest Design Week kurátora 

Adásban: 2022.08.31.

Műsorvezető: Jazzkovács László

 


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió