Tel-Avivban új Bauhaus központ nyílt

Written by on 2019. 10. 08

Tel-Aviv új Bauhaus-központtal ünnepeli a modernista építészeti stílus századik születésnapját.

A „Liebling Haus – Fehér Város Központ” nevű új intézmény fő feladata Tel-Aviv kiemelkedő építészeti arculatának elismertetése lesz, mivel a várost régóta a Bauhaus iskola egyik legfontosabb centrumának tekintik a világon. Több mint négyezer fehér Bauhaus-épület áll a városban, amely róluk kapta becenevét, a „fehér várost”. Az új intézményt a tel-avivi önkormányzat, a Tel-Aviv Alapítvány és a német kormány közösen hozta létre.

2003-ben az UNESCO a világörökség helyszínének nyilvánította Tel-Aviv központjának Bauhaus-jellegű építészetét, a Fehér várost. Az új Liebling Haus – Fehér Város Központ az Idelson utca 29. alatti nyolcvan éves Bauhaus épületben talált otthonra, amelyet eredetileg 1936-ban Tony és Max Liebling számára tervezett Dov Karmi építész és Cvi Barak mérnök.

A központ kiállítási tereket, műhelyeket, kutatók irodáit és egy kávézót rejt magában. Az intézmény eseményei és városnéző túrái díjmentesek lesznek, és a központ támogatni fogja az izraeli-német együttműködést is, különösen a fenntartható műemlékvédelemmel kapcsolatos termékekkel kapcsolatban.

(forrás: https://www.bauhaus100.com/programme/eventdetails/2721/)


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió