Téli túlélő kézikönyv: könnyed téli receptek

Written by on 2019. 01. 29

Egy hideg téli estén nincs is jobb, mint egy meleg tál leves vagy chili. Téli levesekkel, pörkölttel és chilivel felszerelkezni nem csak melengető érzés, de könnyebbséget is jelent, hogy nagyobb adagokban, jó előre elkészíthetők.

Tehát ha elfoglalt vagy a munkával, tanulással, a szülői léttel, és nincs elég időd (vagy kedved), hogy minden estére új ételt készíts; ha nem akarsz pénzt költeni ételrendelésre; vagy valami egészségesebbet szeretnél, mint egy fagyasztott pizza, akkor ne keress tovább. Ezek a levesek és chilik fehérjével és zöldségekkel telik, hogy egészséges, jóllakott és jókedvű legyél egy hideg téli estére. Ráadásként ezek könnyen ellátnak több személyt is ha vendégeket fogadnál.

Az alábbi receptek nagy adagokra vannak tervezve, hogy elrakhasd kisebb adagokban a fagyasztóba, hogy később kedved szerint felmelegíthesd őket. Ha az egész levest egy nagy edényben tartod, később nehezebb lesz újra melegíteni azt, amikor ennél belőle (valamint elég nehéz tárolni egy nagyobb edényt a fagyasztóban).

Ina Garten téli minestronéja

Ha ismered a Mezítláb Grófnő (Barefoot Contessa) szakácskönyveket, tudod, hogy Ina Garten egy kulináris zseni. A téli minestrone egy olyan zöldségekkel teli, babbal, mint fehérjével, dúsított, és ízként szalonnával gazdagított leves, amelyből akár a recept végén említett fehérbor ki is hagyható, ízlés szerint. A spenótot és a pestot érdemes közvetlenül a evés előtt hozzáadni, ugyanis ezek az alapanyagoknak kevésbé előnyös a fagyasztás, és bőven ráér őket hozzáadni a tálalás alatt.

Averie Cooks egyszerű 30 perces házi csirke húslevese

Talán nincs is ikonikusabb és nosztalgikusibb téli recept, mint a csirke húsleves – különösen betegség esetén. A címében rejtő “30 perces” és az “egyszerű” jellemzők pedig csak emelik a recept szerethetőségét. Averie instrukciója szerint a csirke alapléből akár dupla adagot is felhasználhatunk a főzéshez – egyrészt, hogy több levesünk legyen, másrészt a tészta magába szív nagyon sok levet. Egyéb fűszereket ízlés szerint adhatunk hozzá.

Anthony gazdag chilije

Egy New York Times-beli recept alapján. Egy leheletnyivel egészségesebb verzióért darált pulyka is használható a receptben, de akár darát marhahúst is nyugodtan használhatunk. Hasonlóan az előző recepthez az egyéb fűszerekkel magunk is egyedibbé és saját ízlésünknek megfelelővé alakíthatjuk ételünket. A chili kétfajta babot és számos zöldséget tartalmaz, így mind rosttal, mind fehérjével van tele. Figyelmeztetés: jalapeno paprika felvágásánál óvatosak legyünk.

Ina Garten csirke chilije

A Mezítláb Grófnő ismét lecsap. Ha nem a megszokott chili receptet keresed (melyek általában darált pulyka vagy marha húsát használják), Ina Garten tudja a megoldást. Ajánlott sült csirkehúst használni a megszokott egyszerű csirkemell helyett. Ezáltal nemcsak finomabb eredményt kapunk, de akár 35 perccel is lerövidíthetjük az elkészítési időt. Csak szedjünk szét egy kis sült csirkehúst kezeinkkel (nem kell vágni, a hús úgyis leomlik a csontról) és adjuk hozzá a chilihez 20 perccel az elkészülte előtt. Jó étvágyat!

Képek: Unsplash/ Jade Aucamp, Pexels, Wikipédia

Forrás

Ribáry Manuéla


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió