Tina Turner ma ünnepli nyolcvanadik születésnapját

Written by on 2019. 11. 26

Tina Turner tizenkétszeres Grammy-díjas és többszörös Golden Globe-díjas amerikai származású svájci énekesnő, színésznő, ma nyolcvan éves. Több mint 50 éve tartó karrierje során számos díjat gyűjtött be, és a rockzene színpadán elért teljesítményeiért gyakran nevezik A Rock ‘n’ Roll Királynőjének valamint, beválasztották a rock and roll halhatatlanjai közé.

Eredeti neve Anna Mae Bullock, származását tekintve, afro-amerikai, aki azonban egyharmad részben európai, illetve, ahogyan többször is nyilatkozta, afrikai őslakosok vére is csörgedezik az ereiben. Tine még csak 11 éves volt, amikor édesanyja elhagyta őt, mert apja, aki egyébként énekes volt, rendszeresen és durván bántalmazta a családot. Tina a Brownsville-i Carver Középiskola kosárlabda csapatban játszott. 17 éves volt, amikor egy klubban elvette a mikrofont Ike Turnertől, aki megdöbbent Tina hangjától. A Fool in love című szám volt az első, amit ketten énekeltek fel lemezre 1960 júliusában.

Szinte azonnal egy pár lettek, 1962-ben pedig, össze is házasodtak. Az énekesnő Ike Turner oldalán kezdte meg zenei pályafutását az Ike & Tina Turner Revü tagjaként a hetvenes években. Legnagyobb sikereik a River Deep, Mountain High vagy az 1971-es Proud Mary voltak. A házasságukon belüli sorozatos erőszak miatt Tina Turner végül 1976-ban beadta a válópert, de a következő években anyagilag nagyon nehéz helyzetbe került. Nem volt semmije, étkezési jegyeket kért, barátoknál élt, pici kis klubokban énekelt szerény díjazásért. Végül 1978-ban végleg elváltak, Tina pedig szólókarrierbe kezdett. Az 1983-as Let’s Stay Together című dal volt az első nagy sikere, amelyet 1984-ben a Private Dancer című albuma követett.

Filmezéssel is foglalkozott, az 1975-ös Tommy című filmben, később Mel Gibson partnereként volt látható a Mad Max 3. – Az igazság csarnokán innen és túl című filmben, amelynek betétdala, a We Don’t Need Another Hero azonnal slágerré vált. 1993-ban Tina feltűnt Az utolsó akcióhősben is és ugyanebben az évben jelent meg róla életrajzi film is, „Let’s say together” címmel. A filmben minden erőfeszítése, minden erőt próbáló küzdelme megjelenik, amelyek azzá tették, ami ma. A világ egyik legnépszerűbb és legsikeresebb rockénekesnőjének számít, a Rolling Stone magazin beválogatta minden idők 100 legnagyobb énekese közé. Albumai világszerte mintegy 200 millió példányban keltek el, és egyedülálló módon több koncertjegyet adott el, mint bármely más önálló előadó a történelemben. Tina közismert energikus színpadi előadásmódjáról, erőteljes hangjáról, hosszan tartó pályafutásáról és sokoldalúságáról. 2005-ben George W. Bush Kennedy-díjjal tüntette ki a Fehér Házban. Nyolc évnyi pihenés után Turner 2008-ban visszatért a színpadra, hogy megünnepelje pályafutásának ötvenedik évfordulóját.

2013. áprilisában svájci állampolgárságot kapott, svájci útlevéllel. Tinának két gyermeke született, egyik fia Ike Turnertől, másik fia pedig, Craig, Raymond Hill gyermeke.Tina a hetvenes évek óta elkötelezett buddhista, egészen pontosan a Nichiren Shoshu Buddhism irányzat híve, vegetáriánus, rendszeresen meditál, jógázik. Tavaly jelent meg egy lemez, Awakening Beyond címmel, amelyen hat buddhista énekesnő hallható, köztük Tina Turner is. Minden szám azt a célt tűzi ki maga elé, hogy spirituális kapcsolatot létesítsen a hallgatósággal, és a különböző nyelven énekelt dalok egyfajta meditációvá váljanak.

A világ megérett erre” mondja Turner a kezdeményezésről. “A világ lehangolt. Imára van szükségünk. Olyasmire, ami túlmutat a politikán és az intézményes valláson.”

forrás: uselessdaily.com/TinaTurner

Tagged as

90.9 Jazzy

Jazzy Rádió