Tippek a stresszmentes karácsonyért

Written by on 2018. 12. 07

Az ünnepek közeledtével egyre többen díszítik fel otthonaikat, sütnek mézeskalácsot, vagy szaladgálnak boltról boltra az ajándékokért. Örömteli, ám mégsem teljesen gondtalan időszak ez, hiszen ünnep ide vagy oda, a nap még mindig csak 24 órából áll. A digitalizáció azonban most is segítségünkre lehet, hogy több idő maradjon arra, ami igazán fontos.

Nagy-bevásárlás online

Egyre többen esküsznek az online bevásárlásra, hiszen a házhoz szállítással és a friss készletadatokkal felszerelt weboldalak több mint 5 órát spórolnak meg éves szinten az időnkből. Milyen jól jön pont karácsonykor az a plusz öt óra, nem igaz? Ráadásul vannak olyan oldalak is, ahol háztájit, vadat, friss tojást, zöldséget lehet rendelni és azt egy budapesti ponton átvenni.

Ebben az időszakban az is gyakran előfordul, hogy olyan recepteket szeretnénk elkészíteni, amit az év során ritkán vagy szinte sosem készítettünk el, ilyenkor is jól jön az online rendelés, mert nem kell az élelmiszerbolt pultjai között kóborolnunk, hanem csak megnézzük a kedvenc Youtube videónkban, hogy az adott ételbe milyen fűszerkeverékek kellenek és a másik lapon már meg is rendelhetjük.

A legjobb karácsonyi menük titkai

Naponta átlagosan két órát fordítunk a ház körüli feladatok elvégzésére, de ebbe nem tartozik bele az az idő, amit a karácsonyi menüsor kitalálására fordítunk. Ismerősek az ételérzékenységekkel, személyes preferenciákkal, egyéni diétákkal összefüggő dilemmák?

A digitalizáció abban is a kezünkre játszik, hogy tökéletes és mindenki számára élvezhető ebédekkel és vacsorákkal tehessünk szeretteink kedvére. Az Androidos eszközökre elérhető Receptkereső alkalmazás segítségével a legnépszerűbb hazai oldalakon található receptek között böngészhetünk, az App Store-ból (iOS) letölthető Receptelő alkalmazással pedig megtalálhatjuk a tökéletes karácsonyi fogásokat, és meg is oszthatjuk másokkal kedvenc ünnepi receptjeinket.

Mi legyen a fa alatt?

Örökös kérdés, hogy mivel ajándékozzuk meg szeretteinket, családtagjainkat. Tárgyak esetében fennáll a lehetősége, hogy nem találjuk el az illető ízlését, vagy hogy már van neki egy ugyanilyen. Ha tehát igazán különleges meglepetést szeretnénk szerezni, válasszunk élményt! Interneten keresztül pár perc alatt meg tudjuk venni például a Jazzy Gourmet Szilveszterre a jegyeket, de természetesen más színházi előadásokra, koncertekre, tanfolyamokra is néhány kattintással miénk lehet a hőn áhított ajándék. Ha valamiben nem tudunk dönteni, akkor a Facebook Messenger applikációja nem csupán csoportbeszélgetésre ad módot, hanem a konkrét programokról is dönthetünk az alkalmazáson belüli szavazással.

Utazás, könnyedén

A karácsonyi ünneplés elengedhetetlen része a távoli hozzátartozók, nagymamák, nagypapák meglátogatása, azaz a nagy bejglitúra. Mivel minden család úton van karácsony másod- és harmadnapján, sajnos gyakran kerülhetünk dugóba, ami a vendéglátóinknak is kellemetlen órákat okozhat. A népszerű GPS applikációk az aktuális közlekedési helyzet mutatása mellett alternatív útvonalakkal is segítenek például a Waze. Ezen belül azt is jelezhetjük, ha valahol akadályt, torlódást látunk, így megkönnyíthetjük mások utazását.

Tervezd meg előre a kiadásokat!

Amellett, hogy az ajándékokról és a karácsonyi menüről gondoskodunk, nem szabad elfeledkeznünk a „szokásos” kiadásokról sem. A számlák, fenntartási költségek, lakbér sajnos nem tűnik el a karácsony alkalmával, így, hogy ne költekezzünk túl, a rezsit is kalkuláljuk bele az év végi büdzsébe. A legtöbb banknak van mobilbank alkalmazása, melyen keresztül búcsút mondhatunk a sorbaállásnak, sőt vannak olyan bankok is, ahol élő webkamerás kapcsolaton keresztül adnak nekünk tanácsokat.

Az idő nagy úr és ebben az ünnepi időszakban az a legfontosabb, hogy minél több minőségi időt tudjunk eltölteni a szeretteinkkel, munkatársainkkal, barátainkkal. Ha online intézzük az ügyeinket marad időnk a karácsonyi vásárban a kézműves termékek megcsodálására, sült gesztenye ropogtatásra, fényvillamosra, mikulástrolira, társasjátékozásra vagy éppen forralt borozásra.

Képek: Pexels/freestocks.org/picjumbo.com, Unsplash/JESHOOTS.COM/Denise Johnson/Toa Heftiba


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió