Tiszta Amerika: A jazz-sztár Brian Culbertson Budapesten!

Written by on 2018. 09. 22

A kaliforniai fenegyerek, a smooth jazz megújítója, napjaink egyik legnépszerűbb és „legfunkybb” zongoristája hét év után visszatér Budapestre. Egyedi, bátor és vállalkozó szellemű: a smooth jazz-t ötvözi a funkyval, feszesebb ütemeket visz a zenébe, és eközben a színpadon hatalmas show-t csinál.

Nem is tehetne mást, hiszen már két és félévesen fejhallgatóval a fején az Earth, Wind and Fire lemezét tartja a kezében. Később ez a fotó lett a Bringing Back the Funk című lemezének borítója. Ez sem véletlen, mivel az album társproducere maga Maurice White volt. Ilyen egy igazi amerikai álom, ugye? Brian később sokszor elmondta, hogy nagyon nagy hatással volt a munkájára, amit Maurice-tól és az Earth, Wind and Fire-től tanult.

Ütős kezdés

Apja, Jim Culbertson is jazz zenész volt, így az alapok már korán megvoltak. 8 évesen kezdett el zongorázni, a gimnázium után pedig Chicagóba ment a DePaul Egyetemre. A zongora mellett játszik harsonán, dobon, trombitán és egyéb ütőshangszereken. Az egyetemi évek alatt is céltudatosan építette karrierjét: csoporttársaival összedobott egy CD-t, amit elküldött az egyetlen embernek, akit Los Angelesben ismert: Bud Harnertől pedig gondolkodás nélkül megkapta élete első lemezszerződését.

Szintén zenész feleségével, Michelle-lel is ebben az időben ismerkedett meg, aki mindig segítette és inspirálta munkáját. Olyannyira, hogy idén, Valentin-napon jelent meg a „Colors of Love” című nagylemeze, melyet 20. házassági évfordulójuk ihletett. Szerelmük ezerféle „színét” akusztikus zongorán szólaltatja meg, érzéki, intelligens hangszereléssel. Mutatunk is egy gyönyörű dalt az albumról.

No, de ne szaladjunk ennyire előre! Kezdetben session zenészként és feleségével együtt reklámzeneíróként dolgozott. Olyan nagy cégeknek írt 30 másodperces spotokat, mint a United Airlines, a Gatorade, a McDonald’s, a Marlboro vagy éppenséggel a Nintendo.

Harmincszoros Billboard listavezető jazz zongorista

Miközben megteremtette a pénzügyi hátteret ahhoz, hogy csak a saját zenéjével tudjon foglalkozni, kétségtelen, hogy megtalálta azt a zenei rést, amivel igazán átütő sikereket ért el. A 90’-es években sorra jöttek ki a jobbnál jobb smooth jazz lemezei. Mára pedig 18 albummal büszkélkedhet, melyekben keveredik a jazz, az R & B és a funky műfaja.

 • After Hours (1995)
 • Long Night Out (1994)
 • Modern Life (1995)
 • Secrets (1997)
 • Somethin ‘Bout Love (1999)
 • Nice & Slow (2001)
 • Come On Up (2003)
 • The Tonight (2005)
 • Soulful Christmas (2006)
 • Bringing Back the Funk (2008)
 • Live From The Inside (2009)
 • XII (2010)

Hallgassunk is meg egy igazán erotikus dalt 2005-ből.

Az évek során olyan hírességekkel játszott együtt, mint Maurice White, Brian McKnight, Bootsy Collins, Ledisi, Musiq Soulchild, Ray Parker Jr., Larry Graham, Natalie Cole, Avant, Faith Evans, Kenny Lattimore, Vivian Green, Stokley Williams from Mint Condition, Rahsaan Patterson, Noel Gourdin, Boney James, Chris Botti, Earl Klugh, Dave Koz, Peter White, Richard Elliot, Jeff Lorber, Michael Lington és a legendás A&M Records zeneszerzője és tulajdonosa Herb Alpert.

Bringing Back the Funk – az igazi áttörés!

Kezdettől fogva olyan egyedi smooth jazz-t játszik, amit rögtön fel lehet ismerni, de 2008-ban volt egy innovatív húzása: fogta magát és valami hihetetlenül jó ízléssel megteremtette a smooth jazz és a funk elegyét, ami valódi funky-rállyá tette. Erre lett figyelmes Kovács László, a Jazzy Rádió programigazgatója, aki kapva kapott az alkalmon és a már 3 éve működő rádió fesztiváljára elhívta a zenészt. Brian igent mondott. Legalább 700-an tomboltak az első perctől kezdve, így nem is kérdés, hogy akik 7 évvel ezelőtt ott voltak, most is jönnek. Erről és egyéb kulisszatitkokról cikkünk következő részében olvashattok.

Mi teszi egyedivé?

Különleges, bátor és vállalkozó szellemű, mert miközben  a legtöbb smooth jazz zenész megmarad a műfaj alapsémájánál, Brian  bátran mer kísérletezni.

Kortársainál hamarabb észrevette, hogy mekkora lehetőség rejlik a közösségi média erejében és ezt ki is használta/használja: ezerrel pörög a Twitter, Instagram és Facebook oldala. Míg mások alig készítettek videoklipeket, ő nagyon hamar felismerte, hogy ebben is óriási lehetőség van. Bármerre is jár a nagyvilágban vágóképeket rögzít, blogol, figyeli a fiatal tehetségeket. Így fedezte fel magának például a 13 éves Fehér Gellért dobos zsenit.

Rendkívül sokoldalú: rádiós műsorvezető, producer, videoproducer, hangmérnök, komponista és Showman!

Az alábbi videóban Brian mellett feltűnik Dave Koz, Ray Parker Jr. és a hatodik perc környékén Culbertson papa is.

És, hogy mennyiben tud különbözni két előadás, ahhoz hallgassuk meg a Get It On eredeti verzióját is!

Még valami… Energia, eNerGia, ENERGIA a köbön! Nem belép, hanem berobban a színpadra! Szenvedélyesen táncol, pörög-forog, konferál, megszólaltatja a hangszereket, inspirálja és instruálja a zenekart, így a közönség egy szemvillanás alatt felveszi a ritmust, az energia pedig oda-vissza áramlik. Hatalmas érzés! Aki nem hiszi, „járjon utána” – október 6-án!

„Ez a szórakoztatóipar. Soha nem tetszett, ha a zenészek felmennek a színpadra és csak állnak ott. Mindig egy színházi eseményre vágytam, ezért ami a műsoromat illeti a lényeg, hogy energikus legyen és hogy bevonjuk a közönséget is.” – mondja Brian Culbertson.

Kaliforniából szüreteltük: Culbertson Pinot Noir

A bor története ott kezdődik, hogy Culbertson a kaliforniai borvidéken, Napa-völgyben megalapította a NapaValley Jazz Gateway fesztivált. Jazz és bor ma már elválaszthatatlan páros, pláne a Napa-völgyben, ami Amerika egyik legnevesebb borvidéke. A Napa cabernet sauvignon fajtaborai egyedülállók a világon.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Brian Culbertson (@brianculbertsonmusic) által megosztott bejegyzés,

Az összművészeti fesztiválon egyaránt részt vehetünk látványos koncerteken és intimebb hangulatú bemutatókon. A szőlőültetvények között sétálva megpihenhetünk és jobbnál jobb borokat kóstolhatunk, így például a Culbertson Pinot Noir-t is, melyet a jazz-sztár Reata Wines borásszal álmodott meg. A szőlőültetvény Napa „legdélebbi” pincészete a birtok több, mint 300 hektáros.

A bor selymes, elegáns, jól illik mindenhez.

90.9 Jazzy Rádió bemutatja: BRIAN CULBERTSON

Október 6-án nálunk is fellép Brian, 19 órától a MOMKultban, a Jazzy Fesztivál keretében. Hallhatóak lesznek majd többek között olyan fantasztikus slágerek, mint a Bringing Back the Funk, a XII, a Get It On, a Back in the Day & So Good vagy éppen a Let’s Stay In Tonight.

Előttük, bemelegítésképpen fellép Barabás Lőrinc és kvartettje, akik különleges jazz hangulatot varázsolnak a színpadra.

Honlap, Instagram, Twitter, Facebook, Youtube

Ribáry Manuéla


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió