Több, mint jövőtervezés: Yearcompass

Written by on 2019. 01. 08

Új év = Új élet? Nem feltétlenül, de az új év első hónapja kitűnő lehetőség arra, hogy átgondoljuk a tavalyi évünket, ha kell meggyászoljuk, elengedjük, lezárjuk és megtervezzük az újat, ami ezen a napon 12 fejezetet, 357 új lehetőséget tartogat. Nyolcadik oldal. 

Remélhetőleg sikerült kipihenni a bejglikómát és a szilveszteri bulit, így jöhetnek a tervek. Ha van egy jó ötleted vagy szeretnéd, hogy idén valami másként legyen az életedben, akkor szánj időt arra, hogy megtervezed az évedet és a céljaidhoz vezető utat! Minden megvalósítható, hidd el nincs lehetetlen! Ebben pedig tökéletes segítségedre lesz a YearCompass évtervező névre hallgató füzet. Ebbe lehet rajzolgatni, reflektálni, elemezni, színezni és persze írni.

Hogyan vált globális mozgalommá?

YearCompass egy évrendező füzet, ami egy baráti társaság fejéből pattant ki, nevezetesen Békéssy László és P. Tóth András osztották meg egymással a 2012-es év tapasztalatait, majd gondolataikat továbbküldték néhány barátjuknak. Így született meg az Éviránytű azaz, a Yearcompass füzet. A mai pénz-és üzletorientált világban szinte elképzelhetetlen, de a két fiú bár tisztában van ötletük értékével, mégsem akarnak pénzt csinálni belőle. A szilveszteri szórakozás a Láthatatlan Egyetem programjának köszönhetően valósult meg. Időközben nemzetközi mozgalommá nőtte ki magát, olyannyira, hogy 21 országban közel 100 önkéntes foglalkozik az ötlet népszerűsítésével. A füzet 32 nyelven érhető el és tavaly már 700 ezren töltötték le.

A füzet gyakorlatilag egy láthatatlan segítő, ami úgy veszi végig végig az elmúlt évedet, hogy közben már meg is tudod fogalmazni a jövőbeli terveidet. Az évrendezés egy jó szokás. Segítségével tudatosíthatod magadban sikereidet, bánataidat, és rácsodálkozhatsz, mennyi minden történhet egy év alatt. Kitöltheted egyedül vagy társaságban is, letöltheted ingyenesen, de akár kinyomtatott verzióban is megvásárolhatod. Szükséged lesz néhány órára és egy tollra, de ha szeretsz rajzolni, akkor néhány színes ceruza sem árt.

Amikor egy új év közeledik, önkéntelenül is értékelünk. Lehet, hogy csak annyit veszünk észre, hogy milyen gyorsan eltelt az előző, mit nem sikerült (már megint) megvalósítani, mi az, amit (végre) igen, és mennyi minden történt, amire nem számítottunk. Ennek a természetes igénynek egy emberközeli, rendezett formában való megélésében segít az évrendezés. Jó néha megállni, és ránézni merre tartunk. Lelassulni, találkozni, elidőzni önmagunkkal. Nem kapkodós dolog ez. Hangulat, elszántság, kíváncsiság egyaránt kell hozzá. De maga az évrendezés is nyugalmat teremt.

A feleségemmel minden évben kitöltjük az évrendezőt, már előre készülődünk rá, egy kicsit szertartássá is vált. Az egyik legérdekesebb mindig az, amikor egy adott évre összenézzük az évrendező „két oldalát”: a korábban leírt terveket azzal, ami megvalósult. Segítség ez abban, hogy az értékeink és vágyaink mentén áramolhasson az életünk. Sokszor már azzal, hogy csak átgondolunk és leírunk valamit, az útjára indul a megvalósulás felé. Bízom benne, hogy az évrendezés még sokaknak és sok-sok évig ad majd örömet, tapasztalást és támogatást a fejlődés útján.

Dr. Cserháti Zoltán, a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet munkatársa

Miért jó neked?

Ismerjük a szokásos fogadalmakat, miszerint lefogyunk, egészségesen élünk, új állást keresünk vagy éppen megtanulunk valami újat. A tánciskolák, az online társkeresők csak úgy bombáznak minket az akciós, ingyenes ajánlataikkal és ha óvatlanok vagyunk, akkor több olyan dologba is belekezdhetünk, amit néhány hét múlva abba is hagyunk. Az egyik legszemléletesebb példa erre a fogyás. Gyorsan veszünk egy fitnesz bérletet, lemegyünk néhány alkalommal és várjuk a csodát. Nagy tévedés azt gondolni, hogy egy-két hét ünnepi túlevés a felelős az elhízásért. Teljesen felesleges erre az időszakra fogni a felszedett plusz kilókat, amit elsősorban a rosszul rögzült napi rutin hiánya okoz. Éppen ezért, ha fogyni szeretnénk, akkor a célunk valójában az életmódváltás, ami magában foglalja a megfelelő mennyiségű és minőségű alvást, étkezést és természetesen a mozgást. Céltalanul futkorászni a futópadon 2-3 hétig majd feladni, nem a legnyerőbb húzás. Ám a füzet kérdéseire válaszolva, sokkal hatékonyabbak lehetünk. Átgondolhatjuk miért vagyunk elhízva vagy miért akarunk elkezdeni épp most sportolni. A szokásos konditerem-aerobik-futás háromszögén kívül választhatunk magunknak olyan sportot, amit tényleg szívesen űznénk.

Közhely, de igaz, hogy a múlt lezárása elengedhetetlen ahhoz, hogy továbblépjünk. Amíg ezt nem teszed meg, cipeled tovább magadban évről évre a múltbeli eseményeket, és az ehhez kapcsolódó érzelmeket is.

A következő év megtervezése azért is hasznos, mert előre átgondoljuk A Nagy Döntéseket, melyek sok energiát igényelnek. Ha előre látom, hogy milyen céljaim vannak a következő évben: milyen területen, mit szeretnék elérni, változtatni, és ráadásul ezt még le is írom, akár hónaphoz rendelem, akkor magamnak spórolok meg előre energiát. Év közben pedig a tervezésemet nyomon követve már „csak” csinálnom kell a dolgom, a közbejövő dolgokra fordítom az energiámat, és döntök, ha kell.

Az élet nagy kérdéseivel az a nyilvánvaló baj, hogy nagy energiát igényel válaszolni rájuk. Arra például, hogy „Mi lesz velem 5 év múlva?”, nehezen tudnék válaszolni. De ha ezt szétbontom területekre, kérdések mentén, és előre végiggondolom, akkor már van rá válaszom. A válaszokat az ehhez hasonló, vagy akár ennél könnyebb kérdésekre, gyönyörűen tudjuk halogatni. A YearCompass füzet kitöltésével pontot tehetsz a halogatás végére.

Gégöl Júlia – pszichológus

Jövőtervezés az újévi fogadalmakon túl

A Yearcompass füzet bőven túlmutat a fogadalmakon. Önmagadba kell nézned, hogy megtaláld a valódi motivációidat. Önismeret, belső kutakodás és utak kijelölése, ez mind rád vár. Érdemes a füzetbe leírtakból egy kivonatot készíteni, amit beállíthatunk háttérképnek a telefonunkba vagy betehetjük a pénztárcánkba, kiragaszthatjuk a hűtőnkre. A lényeg, hogy olyan helyen legyen, ahol időközönként rá tudunk nézni és tudjuk hol tartunk az adott pillanatban. Készen állsz? INNEN tudod ingyenesen letölteni.

Képek: A YearCompass honlapja


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió