Többen viccként tekintenek a Golden Globe-ra a filmiparban

Written by on 2020. 01. 06

Ma hajnalban osztották ki a Golden Globe-díjakat. Többek között Joaquin Phoenix nyerte el a legjobb férfi (dráma) főszereplőért járó díjat, Brad Pitt a legjobb férfi mellékszereplőért járót, a legjobb női (dráma) főszereplő Renée Zellweger lett, a legjobb vígjátéknak járó díjat pedig a Volt egyszer egy Hollywood-nak ítélték. De vajon mekkora jelentősége van ezeknek a díjaknak?

Többen úgy gondolkodnak a Golden Globe-ról, mintha az az Oscar-nak egy “ciki ismerőse” lenne, akit senki nem szeret megemlíteni társaságban. Az első Golden Globe-díjat 1943-ban osztották ki, ahol egy 90 fős szavazócsoport szavazhatott. A “zsűri” olyan különböző országokban élő szabadúszó újságírókból állt, akik hozzáférést szerettek volna Hollywood színészi és rendezői tehetségeihez, hogy saját országukban minél gyorsabban be tudják jelenteni a filmhíreket. Azóta persze kinőtte magát a Golden Globe, az Oscar után a második legrangosabb filmipari elismerés lett. A ma hajnalban tartott díjátadó már a 77. Golden Globe-gála volt.

Rob Reiner

“Úgy tűnik, hogy a legfőbb célja ennek az egésznek, hogy képeket készítsenek veled” – mondta a színész és rendező Rob Reiner, akinek filmje alulmaradt egy általa gyengébbnek tartott filmmel szemben 1993-ban. A rendezőn kívül mások is megkérdőjelezték már a díj jelentőségét.

Lehetséges, hogy kissé túlzóak a kritikus vélemények a Golden Globe-ról, de kétségkívül akadnak érdekes jelölések, amelyek miatt több színész és rendező is viccnek gondolja a Golden Globe-ot. Vegyük példaként a 2011-es évet, ahol Johnny Depp saját maga ellen versenyzett legjobb színész kategóriában az Alice Csodaországban c. filmben nyújtott alakításáért, illetve Az utazó c. filmben való szerepléséért.

Források: 1 2 3


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió