Tony Lakatos ma ünnepli születésnapját

Written by on 2019. 11. 13

Tony Lakatos 1958 november 13-án született Budapesten. 1982 óta Németországban él, 1993 óta a Frankfurti Rádió Big Band-jének szólistája. A világ szinte minden jelentős jazz fesztiválján fellépett már, sok éve ő az egyik legtöbbet foglalkoztatott szaxofonos Európában. Megszámlálhatatlanul sok televíziós és rádiós felvétele van, és több, mint 220 lemezen és CD-n hallható játéka. Öt CD-t készített és több négyszáz koncertet adott 1985-től a holland zongorista Jasper Vant Hof, Pili-Pili nevű zenekarával.

1991-ben saját televíziós showja volt a svájci televízióban, de a Magyar Televízió és a Duna TV is számos felvételt készített vele.
Tony Lakatos, eddig megjelent húsz saját lemezén többnyire saját szerzeményeit játssza, az első magyar zenész, aki bejutott “Gavin Report Top 10” listájára, az amerikai jazz-rádiók népszerűségi listájának élmezőnyébe, “Recycling” című CD-je a hetedik, a “The News” CD-je pedig a negyedik volt a listán. 1995-ben jelent meg a budapesti Petőfi Csarnokban rendezett koncertet rögzítő CD-je, a “Live in Budapest”.
Lemezein és a koncertjen is gyakran közreműködik Joanne Brackeen-zongorán, Al Foster-dobon és Cecil McBee-nagybőgőn.
Az 1997-ben megjelent “Generation X ” című lemezét, az amerikai világsztárral, a jazz-rock egyik legnagyobb alakjával Randy Brecker trombitaművésszel készítette.
Az utóbbi években rendszeresen vendégszerepel Japánban saját együtteseivel, és 2002 óta exkluzív szerződést irt alá a “SKIP RECORDS” lemeztársaságnál.
A”I get along with you very well” című lemezen közreműködnek George Mraz/bőgő/ és Adam Nussbaum/dob/, vendégművész, a legendás Jimmy Scott, énekes, az anyagot a Zeneakadémia Nagytermében mutatták be.
Tony Lakatos Európa minden országában, valamint USA, Japán, Dél-Afrika, India, Singapur, Indonézia, és meg sok más részén a világnak koncertezett már, decemberben pedig a MÜPA-ban hallható a Kőszegi Imre 75/60 Jazzműhely című koncertjén.


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió