Történelmi képregényfesztivál és kiállítás

Written by on 2019. 09. 03

Szeptember 7. és október 31. között rendezik meg a Történelmi képregényfesztivált, ahol lengyel, cseh és szlovák képregény rajzolók, a legismertebb magyar történelmi regényírók (Bán Mór, Bíró Szabolcs) mutatkoznak be az első, külföldön is megjelent magyar történelmi képregény, a Királyok és keresztek készítői mellett. 

 
A különleges rendezvényen gazdag kínálat várja a látogatókat, Esztergomban, illusztris környezetben találkozik a történelem, a regényírás és a képregényrajzolás. A legismertebb történelmi regényírókkal való személyes találkozás mellett, lesznek képregény készítési bemutatók, dedikálások, beszélgetések a művészekkel, közös rajzolás és izgalmas történelmi filmek vetítése.

Itt kerül sor a Királyok és keresztek, a Nyugat-Európában is megjelent magyar történelmi képregény 2. kötetének bemutatójára is. 
Az érdeklődők megismerkedhetnek az idei év szenzációival is: a megnyitó napján lesz Augmented reality alkalmazás bemutató, és 3d-s vármakett-nyomtatás is, délután pedig “Mulatságos történelem, avagy amit eddig nem is sejtettél a múltunkról” címmel Aranyosi Péter faggatja az ország leghíresebb történelmi regény íróit, Bán Mórt (Hunyadi-sorozat), Bíró Szabolcsot (Anjouk) és Urbánszki Lászlót.


Itt kerül sor a Királyok és keresztek, a Nyugat-Európában is megjelent magyar történelmi képregény 2. kötetének bemutatójára is. 

Királyok és Keresztek: Képes Krónikák első kötete, VOLUNTAS TUA, azaz a Legyen meg a Te akaratod után 2019. szeptemberében megérkezik a második rész CANES ET LUPI, azaz a Kutyák és farkasok
A KIRÁLYOK ÉS KERESZTEK története Szent István életének utolsó évtizedében kezdődik. Az öregedő király harminc évnyi béke-időszak alatt megszilárdította hatalmát, elindította a Magyar Királyságot a modernizálódás, fejlődés útján. De nem adatik meg neki a békés és nyugodt öregkor: a határokon újabb hódító seregek tűnnek fel, és a trónutódlás terén is előre nem várt, tragikus eseménnyel kell szembenéznie.  A király – úgy tűnik- már nem tud többé úrrá lenni a gondokon. Mi nem ismételjük az unalmas történelemkönyveket. Akár így is történhetett volna… A történet a Magyar Királyság nyugati határvidékén kezdődik, de a magyar csapatokkal eljutunk Bécsig valamint a mai napig fennmaradt osztrák várig, Schloss Enzesfeldig. A képeken olyan híres történelmi helyszínek is megelevenednek, mint Esztergom, Székesfehérvár, Pannonhalma és Biharvár. A várak, kastélyok, templomok közül néhányat (a bécsi Ruprechtkirchét, az esztergomi királyi várat, a Pannonhalmi Főapátságot a képregényműfajban először alkalmazott Augmented Reality, kiterjesztett valóság technológia segítségével igyekeznek jobban megismerhetővé és elképzelhetővé tenni.

NÉMETH LEVENTE – művészeti vezető – a képregényrajzoló: A projekt ötletgazdája és a művészeti vezető Németh Levente grafikusművész. Levente a Magyar Képzőművészeti Egyetemen végzett mint tervezőgrafikus művész. Volt multiknál Art Director is, de évek óta saját cégét, az Enter Stúdio 98, Grafikai műhelyt vezeti. Mára az Enter a kultúra- és sportmarketing területén elismert kreatív stúdióvá nőtte ki magát. Munkáival több díjat is nyert, közöttük a Magyar Art Directorok Clubjának, az Ezüstgerely pályázatnak egy-egy díját, vagy a számára legértékesebb Aranyrajzszög díjat. A magyar tervezőgrafikát bemutató Graphicum című album létrehozója.

MÉSZÁROS JÁNOS szövegíró – az író: János pályája kezdetén a hazai video- és filmforgalmazásban dolgozott, szövegíróként és marketingesként, emellett részt vett multiplex mozik létrehozásában itthon és külföldön. A 2000-es évek kezdete óta marketing tanácsadással foglalkozik. Emellett szabadúszó íróként gazdasági témájú könyveket fordított angolról magyarra, novellákat ír. Ezek közül a Rejtő Jenőről szóló írása a Napút Kiadó pályázatán 2018-ban különdíjat kapott. Első kísérlete a szórakoztató irodalom terén a Királyok és Keresztek képregény forgatókönyve, valamint a mű alapjául szolgáló regény.


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió