Trükkök, amikkel a repülőterek elérik, hogy pénzt költsünk

Written by on 2020. 02. 03

Az utazás önmagában sem olcsó mulatság, főleg, ha már a repjegyre és a poggyászra több tízezer forintot kifizetünk. De sokan megfeledkeznek a repülőtéren elköltött további forintokról.
A repülőterek trükkös taktikákat alkalmaznak annak érdekében, hogy az utasok nagyobb valószínűséggel költsenek pénzt, mielőtt felszállnak a gépre. Íme néhány módszer, amivel a repterek rávesznek minket a költekezésre.
1. Parkolás
A repülőterek magas díjakat számítanak fel az ügyfeleknek a rövid és hosszú távú parkolásért. Teljesen nyugodtan szabhatnak ki magas parkolási díjakat, mivel egyes ügyfeleknek nincs másik lehetőségük az autó tárolására utazásuk alatt.

2. Duty-free üzletek
A biztonsági átvizsgálás után a legtöbb repülőtéren elkerülhetetlen, hogy az utasok átsétáljanak vámmentes üzleten, növelve az esélyét annak, hogy meglátnak valamit, amit meg is vesznek. Az üzleten keresztül vezető út általában bal oldalon van, több helyet hagyva a termékeknek a jobb oldalon. Ez azért fontos, mert sokkal több a jobbkezes ember, akik nagyobb valószínűséggel nézelődnek a jobb oldalra, tehát ezzel is nő az esélye annak, hogy találni fognak valamit, ami kell nekik.
Annak ellenére, hogy sokan úgy gondolják, a duty-free üzletek legtöbbször egyáltalán nem olcsóbbak, maximum a cigarettával és az alkohollal lehet valamennyit megspórolni, hiszen ezekre magas az adó a legtöbb országban. A többi élelmiszer – főleg a csokik, cukrok – viszont általában jelentősen túl vannak árazva.

3. Beszállási kapuk kiírása
Egyes repülőterek csak 30 perccel a felszállás előtt jelentik be, hogy melyik kapunál lehet beszállni, ezáltal az utasok a várakozási időt, – amit csak “aranyórának” hívnak – az éttermek és üzletek között töltik ahelyett, hogy a kapunál várakoznának. Ilyenkor pedig nehéz megállni, hogy ne nézelődjünk, vagy mondjuk igyunk egy kávét.

4. Magas étel- és italárak
Mint ahogy azt feljebb írtuk, a várakozási időt sokan evéssel ütik el, viszont az itteni éttermek – még a gyorséttermek is – jelentősen túl vannak árazva, hiszen az utasoknak nincs nagy választási lehetőségük, ezért kénytelenek megvenni drágábban ugyanazt, amit alapból akár a feléért is megkaphatnának a repülőtéren kívül. Az Airport Council International-Észak-Amerika szerint az Egyesült Államokban a repterek 49%-a csupán azért kér több pénzt az ételekért, mert megtehetik.

5. A valutaváltó szolgáltatások átváltási árfolyama magasabb a repülőtereken
Vannak a világon olyan repülőterek, ahol az átváltásért akár többezer forintos díjat is felszámolhatnak, ráadásul a reptéri valutaváltóknál sok helyen 7-15%-kal magasabb árfolyamon tudunk csak pénzt váltani, mint a repülőtéren kívül.

6. Masszázsszékek és spa
Mivel az utazás nagyon stresszes lehet, a repülőterek kis gyógyfürdőket és masszázsszékeket telepítettek, hogy az utasok relaxálhassanak repülés előtt. Felmérések kimutatták, hogy az emberek minél nyugodtabbak, annál nagyobb eséllyel költenek pénzt. Sőt, ha az utasok 1%-kal elégedettebbek a repülőtéri szolgáltatásokkal, 1,5%-kal nő az értékesítésből származó bevétel.

Források: 1 2 3 4


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió