Tudósok rájöhettek, hogyan érjük el azt, hogy macskánk odafigyeljen ránk

Written by on 2020. 10. 15

A macskák tendenciálisan változó és titokzatos lénye sokunk számára megnehezíti az állatok figyelmének felkeltését. Nehéz mintát találni abban, hogy mi az a mozdulat vagy szó, ami arra készteti háziállatainkat, hogy szemkontaktust létesítsenek velünk és ránk figyeljenek. Tudósok utánajártak a problémának és úgy gondolják, a pislogás jelentheti a megoldást.

 

A Nature eheti tanulmányában az Egyesült Királyság pszichológusai két kísérlet segítségével, egészséges látású macskák tucatnyainak vizsgálták a lassú pislogásra adott reakcióját. A kutatók a lassú pislogást “fél-pislogások sorozataként” határozták meg, melyet hosszan tartó hunyorítás vagy a szem becsukása követett.

A macskák sokkal nagyobb valószínűséggel hunyorítottak a gazdájukra, amikor lassan pislogtak, mint amikor a gazdik nem léptek kapcsolatba velük. Amikor egy másik csoport macskára idegenek pislogtak lassan, a cicák feléjük is nagyobb valószínűséggel kezdtek el közeledni.

A kutatók szerint ezek a kísérletek elegendő bizonyítékkal szolgálnak ahhoz, hogy kijelentsük, a macskák kedvező módon értelmezik az emberek – akár saját gazdájuk, akár idegen – lassú pislogását.

Az első kísérletben 21 macska 14 tulajdonosát kérték arra, hogy lassan pislogjanak macskájukra, miközben otthon vannak. Miután a macskák letelepedtek helyükre és a gazdi legfeljebb három méterre ült tőlük, vagy lassú pislogással kerestek a gazdik szemkontaktust, vagy figyelmen kívül hagyták őket.

A második kísérletben 24 különböző macska vett részt, viszont itt idegenek próbálták meg hasonlóképpen felhívni a macskák figyelmét. A macskák számára ismeretlen emberek vagy lassú pislogással, vagy semleges arckifejezéssel közeledtek az állatok felé. A lassú pislogás természetesen jobban működött, mint a semlegesség: a macskák nagyobb százalékban vették fel a szemkontaktust.

Tekintettel a tanulmány kis mintaméretére, további kutatásokra lenne szükség, hogy megtudjuk pontosan milyen érzések vannak a macskákban, amikor a lassú pislogásra reagálnak. Amíg viszont nem tudunk meg többet a macskák gondolkodásmódjáról, addig jogosan tekinthetjük házikedvencünket az egyik legtitokzatosabb állatnak.


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió