Új erdei kerékpárutak várják a bringásokat a Pilisben és a Visegrádi-hegységben

Written by on 2022. 11. 18

A 45 km hosszú úthálózat új aszfalt-, illetve zúzottköves burkolatot kapott.

Megújult a kirándulók között népszerű Pilis Bike erdei kerékpáros hálózat útvonalainak jelentős része. A Pilisi Parkerdő Zrt. az elmúlt években 350 km erdei kerékpáros túraútvonalat jelölt ki a Budai- és a Visegrádi-hegységben, illetve a Pilisben.

A Pilis Bike hálózat évente sok tízezer bringást vonz, ezért is volt lényeges az útvonalak felújítása. A Pilisi Parkerdő az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ (AÖFK) támogatásával 45 km hosszú szakaszt újított fel hazai forrásból idén. A több mint egymilliárd forintos, négy hónapig tartó beruházás eredménye pedig egy sokkal biztonságosabb, kényelmesebben kerékpározható, bringásbarát úthálózat.

A családok, a túrabiciklisek és a kerékpáros sportolók számára egyaránt jó lehetőségeket kínáló szakaszok eléréséhez pedig P+B pontokat, azaz „Parkolj + Bringázz!” parkolóhelyet alakítottak ki.

A burkolat mellett számos helyen megoldódott a több helyen alámosott, és ezért megcsúszott útpálya vízelvezetése, az útalap és a földművek megerősítése. A bringás élményt tovább fokozza, hogy az útszakaszokon a társaság kerékpárosbarát sorompókat helyezett ki, melyeknél az áthaladáshoz még csak le sem kell szállni a járműről.

A fejlesztés különlegessége, hogy az szinte teljes egészében természetvédelmi, nemzeti parki, Natura 2000 vagy helyi védettséget élvező területet érintett. Éppen ezért volt fontos, hogy a munkálatok során fakivágásra ne kerüljön sor, illetve azok védett növények élőhelyét ne háborgassák.

 

A Happy Hours vendége: Révész Máriusz, Aktív Magyarországért felelős államtitkár

Adásban: 2022.11.18.

Műsorvezető: Jazzkovács László

 


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió