Új erdőrezervátum a Pilisi Parkerdőben!

Written by on 2021. 05. 04

Földünk ökológiai jövője szempontjából kulcsfontosságúak az erdők, ezt ma már talán a legtöbben tudják. Azt azonban kevesebben, hogy az erdők fennmaradása, jövője szempontjából mi a szerepük az úgynevezett erdőrezervátumoknak, amelyek sorát a Pilisi Parkerdőben egy újabb gyarapítja.

Az erdőrezervátumok olyan fokozottan védett erdőterületek, amelyeken minden emberi tevékenységet beszüntetnek az erdei ökoszisztéma zavartalan működése és annak megfigyelése érdekében. Az erdőrezervátumok úgynevezett magterületből és az azt övező védőzónából állnak, ahol az erdődinamikai-folyamatokat tudják vizsgálni a szakemberek. Magyarországon jelenleg 63 erdőrezervátumot tartanak nyilván.

A Pilisi Parkerdő az idei Föld Napja alkalmából egy Galgamácsa melletti területen alapította meg a Rózsakúti Üzemi Erdőrezervátumot. A rezervátum egy szép erdőterület, mely erdészeti, természetvédelmi szempontból a táj rendkívül értékes része. A nagyjából 20 hektáros magterület faállománya több mint 140 éves. Különböző, főleg sarjeredetű cser, kocsánytalan tölgy, molyhos tölgy fafajok alkotják az erdőállomány gerincét. Változatos szerkezetű erdőről van itt szó, mely bővelkedik holtfában és a biodiverzitás magas fokát elősegítő mikroélőhelyekben.

A Happy Hours mai vendége Dr. Csépányi Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. erdőgazdálkodási és természetvédelmi vezérigazgató-helyettese!

Kezdés: 16:30

Hely: 90.9 Jazzy

Műsorvezető: Jazzkovács László

Részletek, képek: parkerdo.hu

 


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió