Űrtávcsővel fogja kutatni az univerzum keletkezését a NASA

Written by on 2021. 01. 07

Az Ősrobbanást a világegyetem létrejötteként, valamint a létezés alapjaként van fogadják el, és a NASA jelenleg arra törekszik, hogy egy különleges űrtávcsővel többet megtudjon róla.

Kép: NASA

Bár az Ősrobbanás lehet létezésünk oka, nem világos, hogy mi történt pontosan akkor, amikor az univerzumunk megjelent. Most egy új, SPHEREx nevezetű távcső segítségével a NASA képes lesz feltárni pontosan, hogy mi történt közvetlenül az Ősrobbanás után.

A “Spectro-Photometer for the History of the Universe, Epoch of Reionization and Ices Explorer” (SPHEREx) egy olyan egyedülálló technológiával rendelkezik, amely lehetővé teszi a világűr széleskörű vizsgálatát, ezzel a kutatókat közelebb hozva az univerzum történelmének megértéséhez.

A NASA egyik nyilatkozatában részletezte a technológiát és a távcső működését:

„Az űrteleszkóp – amely nagyjából akkora lesz, mint egy kisebb autó – egy spektroszkópia nevezetű technológiát alkalmaz az infravörös tartományhoz közel eső fény elemekre bontására, a prizma működéséhez hasonlóan. A spektroszkópiai adatok kideríthetik, milyen anyagokból épül fel egy égitest, mert a kémiai elemek elnyelik és kisugározzák a fény meghatározott hullámhosszait. Az eszközt fel lehet használni egy égitest Földtől való távolságának megbecslésére is, ami azt jelenti, hogy a SPHEREx térképe háromdimenziós lesz.”

A SPHEREx előreláthatólag képes lesz létrehozni egy „teljes égboltot ábrázoló spektroszkópiai térképet” 102 infravöröshöz közeli szín megfigyelésével. Ez hatalmas előrelépés a tudósok által jelenleg használt adatokhoz képest: Alex Farrington, a SPHEREx projektmenedzsere az előrelépés nagyságát egyenesen a képek fekete-fehérről színesre váltásához hasonlította.

Térképészeti technológiájának révén a távcső célja a galaxisok milliárdjai részletes képének megalkotása és olyan statisztikai minták megtalálásának a segítése, amelyek betekintést nyújthatnak az univerzum létrejöttébe. A szerkezettel a tervek szerint 10 milliárd fényév távolságra látnának el a kutatók, amely azért fontos, mert a világegyetem körülbelül 14 milliárd éves lehet.

Az ambiciózus projekt működésbe lépéséhez még mindig rengeteg idő szükséges, mert csak most kezdődött el a végleges tervek kidolgozása. A csapat a teleszkópot valamikor 2024 júniusa és 2025 áprilisa között indíthatja útnak, tehát még eltarthat egy kis időbe, mire a világegyetem rejtélyei feltárulkoznak a szemünk előtt.


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió