Valóban tönkremennek az ízületek az ujjak ropogtatásától?

Written by on 2020. 09. 17

Biztosan mindenki elgondolkozott már azon, mi okozza azt a ropogó hangot, amit akkor hallunk, amikor ujjainkat bizonyos módon megnyújtjuk. Annak ellenére, hogy ez a szokás mennyire elterjedt, a legtöbben nem tudják, hogy a zaj honnan származik. Szerencsére az ujjak ropogtatása rengeteg kutatás tárgyát képezte az idők során.

Az ujjpercek ropogtatása egy olyan tevékenység, melyben nagyon sokan örömüket lelik. Könnyen szokássá, vagy a stresszlevezetés módjává válhat; egyesek így szabadulnak meg a feszültségtől. Vannak olyanok viszont, akiket egyenesen bosszant, hogy mások ezt csinálják. De vajon mi okozza azt a recsegő-ropogó zajt?

Az ízületeinkben a csont-porc-ínszalag hármas mellett van egy kapszula a két csont találkozásánál, ami ízületi folyadékkal van tele. Ebben a folyadékban különböző gázok (oxigén, nitrogén, szén-dioxid) is előfordulnak. Amikor ujjainkat hátrafeszítjük, az ízületi kapszula megnyúlik, a folyadékban a nyomás csökken, a gázok buborékká állnak össze, a ropogó hangot pedig a gázbuborékok kipukkanása okozza. Kissé olyan, mintha felfújnánk egy lufit, majd a lufi falait egymástól elfelé húznánk amíg az ki nem pukkan. A gázoknak kell egy kis idő, hogy újra feloldódjanak a folyadékban és buborékokká tudjanak összeállni, ezért nem lehet rövid időn belül kétszer egymás után ugyanazt az ujjat ropogtatni.

Az orvostudomány szerint az ízületi gyulladás kialakulása semmilyen összefüggésben nem áll az ujjak ropogtatásával. Egy Donald L. Unger nevű amerikai orvos 60 éven keresztül rendszeresen, minden áldott nap ropogtatta az ízületeit az egyik kezén, viszont a másikon soha. Az ezután elvégzett röntgen vizsgálatok kimutatták, hogy a több évtizedes ropogtatás semmilyen kárt nem okoz a kéz ízületeiben, hiszen a két kézfeje pontosan ugyanolyan állapotban volt.

Sőt, egy kutatás szerint az ujjropogtatás nemhogy nem egészségtelen, hanem épp ellenkezőleg: egy amerikai orvosi szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerzői megvizsgálták az ízületi gyulladásos páciensek, illetve egy hasonló összetételű, de egészséges kontrollcsoport tagjai között az ízületropogtatás előfordulását. Az eredmény? Az ötven éves kor feletti rendszeres ropogtatók 18,1 százalékánál alakult ki ízületi gyulladás, míg a nem ropogtatóknál ez az arány 21,5 százalék volt.

Ebből az egészből a tanulság, hogyha ropogtatni szeretnéd az ujjaidat, nyugodtan csináld, hiszen nagy valószínűséggel nem teszel kárt magadban. De ha azt akarod, hogy más hagyja abba ujjainak ropogtatását, jobb indokra lesz szükséged, minthogy az tönkreteszi az ízületeket.

Források: 1 2 3


Continue reading

90.9 Jazzy

Jazzy Rádió