Vandalizmus vagy művészet: a lyoni “vandál” alkotásai

Written by on 2020. 11. 26

A “Cal” néven futó francia művész a szó szoros értelmében vandál. Ennek ellenére az ő bűntettei nem durvák és nem is pusztítóak, hanem épp ellenkezőleg. A lyoni utcai művész kreatív és örömteli alkotásai mosolyt csalnak az éppen arra járó ember arcára.

Cal városi zegzugokba viszi művészetét, hogy az kölcsönhatásba léphessen környezetével. “Azt mondanám, hogy a művészetem könnyelmű” – mondta Cal a Bored Pandának adott interjújában. “Azzal játszom, ami körülvesz. Szeretem elvonatkoztatni a dolgokat az eredeti céljuktól.”

cal_dessins_and_co

Természetesen ahhoz, hogy Cal ennyi olyan, mások által figyelmen kívül hagyott lehetőséget felfedezzen, folyamatosan nyitva kell tartania a szemét. “Sokat sétálok, rengeteg dolgot látok. Szeretem nyitva tartani a szemem, elveszni a részletekben. Gyakran felfigyelek arra, hogy egy adott kő, járda, fa vagy tégla valamiért kilóg a többi közül” – mondja a művész.

cal_dessins_and_co

Ha van rá ideje és megfelelő anyaga, Cal azonnal megfesti az ötletét, viszont néha jegyzetet készít és csak hosszú tervezés után tér vissza a helyszínre. “Főleg a városomban, Lyonban játszadozom. Bárhol ihletet kapok, parkolókban, parkokban, utcákon, stb.”

cal_dessins_and_co

Cal imád visszatérni műveihez, hogy megnézze, még mindig ott vannak-e. Általában minden alkalommal meglepetés éri. “A műalkotások több évig is fennmaradhatnak a rajz technikájától és elhelyezésétől függően”- mondja Cal.

cal_dessins_and_co

A művész mindig szeret valami újat kipróbálni, ezért sosem unja meg a város “rongálását”.  “Az év egyik legélvezetesebb projektje az volt, amikor téglából könyveket készítettem és címet adtam nekik. Közülük öt darabot az utcán hagytam, a másik ötöt pedig a saját művészeti galériámba tettem.”

cal_dessins_and_co

cal_dessins_and_co

cal_dessins_and_co

cal_dessins_and_co

cal_dessins_and_co

A művész további alkotásai megtekinthetőek az Instagram oldalán!

 


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió