Varga Gábort Budapesten és New York-ban is várja a közönség

Written by on 2022. 09. 23

A világsikerű jazz-zongorista szombaton a Zeneakadémián és november 27-én a Carnegie Hallban lép fel


A soproni művész november végén Polgár Éva és Borbély László zongoraművészekkel közösen az Egyesült Államok jelentős koncerttermeiben turnézik.  A Los Angeles-i Zipper Hall, a New York-i Carnegie Hall és Washington D.C.-ben a Kennedy Center közönségének szóló műsort a Kárpát-medence zenéjét előtérbe helyezve tervezték meg. Polgár Éva és Borbély László Bartók, Kodály és Liszt műveket szólaltatnak meg, a szünetet követően pedig Varga Gábor improvizál.  A  műsorban elhangzó klasszikus művek hangulatához alkalmazkodva az Erdő mellett eltévedtem, a Tavaszi szél, a Kis kece lányom című magyar népdalok témáira építi majd improvizációit.

Varga Gáborral egy másik formációban is találkozhat a hazai közönség, jazz triójával: Varga Gábor (zongora), Csuhaj-Barna Tibor (nagybőgő), Jeszenszky György (dob) szombaton  adnak koncertet a Zeneakadémián Jazz Esszenciák címmel. A trió 15 évvel ezelőtt alakult. A 2012-ben kiadott Cool Jazz című albumuk hozta a legnagyobb hazai és nemzetközi elismerést. A lemez 2020-ban a NativeDSD Music nagy felbontású kiadványok jazz kategóriájában megkapta az Év albuma címet. Az díj meghozta a sikert és az érdeklődést a zenekar iránt, így a formáció 2021-ben elkészítette Cool Jazz Reload néven a méltán sikeres album folytatását.

Az est további fellépői Binder Károly (zongora) és Borbély Mihály (szaxofon) duója. A koncert minden megszólalója a jazz világából érkezik, de formavilágát tekintve nagyon eltérő stílust képvisel. A koncert címe, is innen ered. Binder Károly–Borbély Mihály duó zenei stílusa autentikus magyar jazzgyökerekre, népzenei motívumokra épül, míg a Varga Gábor trió a klasszikus ’50-es évekbeli cool jazz stílust képviseli.

 

A Happy Hours vendége:  Varga Gábor jazz-zongorista

Adásban: 2022.09.23.

Műsorvezető: Jazzkovács László

 


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió