Veszprém lesz Európa Kulturális Fővárosa 2023-ban

Written by on 2022. 09. 19

A Kulthálóval erősítik a régió művészeti életét

Annak érdekében, hogy a vendégek igazán „királyul” érezhessék majd magukat a királynék városában, a Veszprém–Balaton 2023 Zrt. a város kulturális intézményeiben  átfogó turisztikai felmérést is végzett. Ez alapján indították el a nagyszabású kapacitásfejlesztési programjukat.

A Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) keretein belül jön létre a Kultháló is. A Kultháló kapcsolatot képez művész és befogadó között.

A  program célja a (mikro)regionális művészeti és kreatív-ipari alkotóközösségek támogatása.

Az önszerveződő alkotóközösségek egy sajátos, csak az adott helyre jellemző balatoni identitás eddig ismeretlen dimenzióit nyitják meg és teszik átélhetővé. Ehhez nyújtanak teret a Kultháló bázisok.   Az összművészeti jellegű eseménysorozatok, workshopok és fórumok kapcsolódásokat, átjárókat és összefüggéseket kínálnak fel egymástól látszólag távoli szereplők között.

A tervek szerint a  Kultháló bázisai révén  mindenki számára elérhetővé válnak a Bakony-Balaton régió rejtetebb, láthatatlanabb kulturális értékei is.

A bázisok segítik a helyi művészek és a közösség közötti kapcsolat erősítését,  a lokálpatrióta életérzés kialakítását.

A Kultháló VEB2023 program  egy olyan összművészeti, a Bakony-Balaton régiós értékeire építkező hálózatot kíván létrehozni, mely a minőségi, kulturális kikapcsolódás lehetőségével egész évben vonzó turisztikai célpontot jelent a közönség számára.

Kulthálóhoz csatlakozott már a Garten Balaton kortárs művészeti hetek programsorozat,  három észak-balatoni község, Lovas, Felsőörs és Csopak részvételével.

Szintén „kulthálós” már a Salföldi Bánya, ahol koncertek, színházi események, irodalmi estek és közösségi programok várják a közönséget; valamint a szentbékkállai Pegazus is, ahol szintén színes kulturális programokat kínálnak a látogatóknak.

 

 

A Happy Hours-ban: Nagy Krisztián a Kultháló projektmenedzsere

Adásban: 2022.09.19.

Műsorvezető: Jazzkovács László

 


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió