VeszprémFest 2018: Elolvasod és jössz!

Written by on 2018. 03. 28

Ziggy Marley, Joss Stone, Amy Macdonald, Aloe Blacc, José Cura, Miklósa Erika, Ramón Vargas és Rost Andrea is fellép a jubiláló, 15 éves VeszprémFest nagyszínpadán július 11-től 14-ig.

Ezek már önmagában is olyan nevek, ami miatt egyértelmű, hogy idén nyáron a VeszprémFest-en van a helyünk, de mindig tudják fokozni a jót a fesztivál szervezői. Ami részben újdonság, hogy hat év után újra visszatér a rendezvényre az opera műfaja, méghozzá olyan sztárok személyében, mint az argentín tenor José Cura szerint topmodell Miklósa Erika személyében, de jelen lesz Rost Andrea is.

A most pénteken Budapesten koncertező José Cura már-már hazatér, amikor Veszprémbe látogat, hiszen a város díszpolgára címet is kiérdemelte, arról már nem is beszélve, hogy a tegnapi sajtótájékoztatón viccesen megjegyezte, hogy legközelebb nagyon szívesen indul a polgármesteri választásokon is. Legutóbb 2004. augusztus 1-jén lépett színpadra, akkor a Nemzeti Filharmonikusokat Kocsis Zoltán vezényelte.

A Nyerő hármasok

Miklósa Erikát negyedszerre csodálhatjuk meg a fesztiválon, ahol 2006-ban Az Éj királynője szerepével debütált. Igazi kuriózum lesz az idei nyár, hiszen Miklósa még sosem énekelt együtt korunk egyik legnagyobb tenorjának tartott José Curával és Rost Andreával. Mozart, Puccini, Verdi, Donizetti, Bernstein műveinek népszerű áriái szerepelnek az idei operaest programjában.

Új helyszín debütál

Idén a fesztivál helyének adó nagyszínpad a História kertben lesz. Itt egyszerre 2800-an tudjuk élvezni a zenei csemegéket. Itt adja az idei nyitókoncertet Ziggy Marley, Bob Marley legidősebb fia, aki először fog Magyarországon fellépni. A nyolcszoros Grammy-díjas előadó tizenhat albummal a háta mögött, néhai apja emléke előtt is tisztelegve érkezik a fesztiválra.

Július 12. csütörtök

Megismerhetjük a fiatal skót énekes-dalszerzőt, a 2007-es This Is the Life című albumával befutott Amy Macdonald-ot, majd a panamai származású, az Egyesült Államokban élő folk-soul-pop előadót, Aloe Blacc-et, aki Avicii-vel közös slágerével, a Wake Me Up-pal lett ismert.

Július 14. szombat

Remek énekesnő érkezik, aki nem más, mint Joss Stone a brit soulénekes sztár. 14 millió eladott lemezzel és 2-2 Grammy és Brit Awards díjjal büszkélkedhet.

És még ki?

Lajkó Félix hegedűvirtuóz, aki július 11-től 13-ig a Jezsuita Templomkertben három koncertet ad három különböző felállással. Az első napon a lengyel Volosi együttessel, a népszerű népi-klasszikus vonósbandával játszik, másnap Jojo Mayer amerikai dobvirtuózzal, végül július 13-án szólóban, egy kicsit bensőséges, filmes koncerttel készül.

Veszprém immár „nem csak egy rossz idő esetén jó lesz program” a Balatontól nem messze, hanem egy pezsgő kulturális élettel rendelkező város, ahol a fesztivál ideje alatt nyolcadik alkalommal mehetünk a Rozé Rizling és Jazz Napokra (július 6-15 között). A borok mellett belehallgathatunk 30 koncertbe, újra lesz az Én házam, az én városom, az én tornyom gyerekrajzpályázat, fotókiállítás a Hangvillában Sánta István Csaba óriás méretű dzsesszfotóival, és az idei VeszprémFest közreműködő partnere az Autistic Art Alapítvány, amely autizmussal élő gyerekek otthonait támogatja.

A teljes programot ezen az oldalon találjuk meg.

Kép: Ribáry Manuéla


Continue reading

90.9 Jazzy

Jazzy Rádió