Vigyázzunk a madarakra és sünökre a kertünkben!

Written by on 2022. 11. 11

A kertek rendezése során összegereblyézett levélhalmok ideális búvóhelyet jelentenek a telelésre készülő sünök számára. Téli álmuk akkor kezdődik, amikor a hőmérséklet tartósan 8 Celsius-fok alá csökken. Fontos, hogy ezeknek a növényi halmoknak az elszállítása az esetleg alájuk költöző sünökre gondolva történjen meg!

Első lépésben lehetőleg ne vasvillával kezdjünk neki a munkának, hanem szerszámnyéllel, hosszabb erős bottal, de akár kézzel is átforgathatjuk a halmot, így győződve meg arról, hogy nincs-e alatta állat!

Ha a lombhalom alatt telelő sünt találunk, akkor tegyünk vissza rá kellő vastagságú rétegben leveleket és ágakat, vagy a közelben, bokrok takarásában készítsünk egy ilyen „ágyat”, és ez alá tegyük vissza a sünt.

A hidegebb idő beköszöntével a madáretetőket is feltölthetjük, de fontos tudni, hogy ezek a madarak a mi segítségünk nélkül is átvészelik a telet. Azaz nem kell őket etetni, de ha gyönyörködni szeretnénk bennük, nyugodtan megtehetjük. Viszont csak úgy, hogy ezzel ne okozzunk kárt! Mi való a madáretetőbe, és mi az ami akár végzetes is lehet? Erről is beszél ma a Happy Hours-ban Orbán Zoltán, a Magyar Madártani Egyesület szóvivője.

 

A Happy Hours vendége:  Orbán Zoltán – MME szóvivő

Adásban: 2022.11.11.

Műsorvezető: Jazzkovács László

 


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió