VIII. Gere Jazz Fesztivál

Written by on 2019. 05. 22

A Gere család generációk óta világklasszis borokat termel a gyönyörű Villányban, Baranyában, ahol nemcsak a táj szépségében gyönyörködhetünk, hanem a modern pincetechnológia és régi bortermelő tradíciók ötvözésének köszönhető, egyedi és összetéveszthetetlen, ugyanakkor kifinomult, elegáns borokat is kóstolhatunk, természetesen a csúcsgasztronómiai élmények mellett.

Gere Attila és családja azonban nem csak a borhoz és a vendéglátáshoz ért, hanem a tökéletes nyári élmények megszervezéséhez is, amihez elengedhetetlen a zene. S vajon melyik irányzat jöhet szóba, ha az asztalon finom étel, zamatos bor és szőlőtőkék közötti tökéletes nyugalom várja az embert? Természetesen a jazz.

A jazz, amely mindenki számára maga a stílus, az életöröm, a jó hangulat. Nyáron pedig még inkább összefonódik ez a stílus a vidám partikkal, összejövetelekkel. Ha a ritmusok mellé jó étkek és jó bor is jár, biztos, hogy emlékezetes napok és esték részesei lehetünk.

Minderről a Gere Pincészet is gondoskodik minden évben, idén már nyolcadik alkalommal. 2019 nyarán azonban két napra, ha lehet, még nagyobb bulik várják az érdeklődőket, hiszen június 14-én és 15-én, a funky lesz a főszereplő Villányban. Akik jártak már korábban Gere Attila Pincészetében és bekapcsolódtak a nyári mulatságokba, tudják, hogy az elmúlt években is mesterien kapcsolódott a gasztronómia, a borkultúra és a Gere család másik szenvedélye, a jazz.

Ezen a nyáron pedig, ha lehet, még inkább felforrósodik a hangulat, hiszen, a hatvanas évek soul és R&B dallamai, és az ezekből, a hetvenes évekre formálódó funky uralja a színpadot és a fellépők műsorát. A hetvenes, nyolcvanas évek diszkó korszaka újra és újra visszatér, és Villányban is megidézi egy utánozhatatlan korszak néhány percét. Az első nap, június 14-én Malek Andi és zenekara varázsol a színpadon. A Malek Andi Soulistic projekt, Malek Andi és Jáger Bandi együttműködése 2016 óta egy különleges kortárs világzenei formációban, amely a magyar népzenét és a jazz, R&B dallamokat és ritmusokat ötvözi. A Soulistic elnevezés, a lélek és a zene közötti szoros kapcsolatra utal. A villányi nyári partira idén, klasszikus funky muzsikával érkeznek.

Rögtön utánuk Veres Mónika „Nika” lép színpadra. A Fonogram és Emerton díjas énekesnő az ország legnevesebb zenészeivel lép fel, június 14-én pedig, Bebével hívja táncba a közönséget, a Garami Funky Stuff segítségével. Garami Gábor zenekara 2010-ben alakult és a kezdetektől az alapító kedvenc diszkó és funky, soul slágereit játszották, a Kool and the Gang-től George Benson-on át Chaka Kan vagy Donna Summer dalokig. 2014 októberében jelent meg a zenekar első nagylemeze, ezen, a villányi jazz napokon is fellépő Nika és Bebe is zenél.

Másnap folytatódik a funky lüktetése a gyönyörű baranyai tájon, fellép Romhányi Áron (áRON) Artisjus, Emerton és Fonogram-díjas zeneszerző, producer, hangszerelő a United együttesből lett igazán ismert, az elmúlt években pedig zenei szuper produkciókhoz, gálákhoz is adta nevét. Szakonyi Milán, 2013-ban csatlakozott a Balázs Elemér Grouphoz, de billentyűsként és vokalistaként számos formációban megmutatta már magát. Villányban áRON és Szakonyi Milán duója a jazzt, a bluest, a funky-t és a popzenét keverve szórakoztatja majd a nyáresti partik közönségét. Az est folytatásában Zolbert hallható majd, aki a funky instrumentális ágát képviselve, Jazz+Funk+Sax címmel fújja saját szerzeményeit és az időtlen régi slágereket. A Jazzy hallgatói számára is ismerős zenész, dalszerző, producer, 2014-ben, a Jazzy Rádió VII. Jazzy Jazz Dalversenyének fődíjasa lett, „Friendship” című szerzeményével. A smooth jazz képviselője, ugyanebben az évben a VeszprémFest nagyszínpadásn is fellépett a brit The Brand New Heavies előzenekaraként.

A Gere Jazz Fesztivált a Random Trip zárja, maga a váratlan, a meglepetés, a spontaneitás, a színpadon megszülető produkció. A műfaji határokat (pop, jazz, blues, hiphop) rendszerint átlépő, de össze is kapcsoló improvizációs koncert érdekessége, hogy a június 15-én hallható felállással máshol nem láthatjuk a csapatot, ettől még inkább egyedi lesz az élmény. A koncertet két vendég fellépő is erősíti: az Incognito énekesnője, Vanessa Haynes szóló albuma „Stay with me” címmel óriási siker volt Angliában, az énekesnő dolgozott együtt Billy Ocean-nel, Chaka Khan-nal, Mario Biondival is, majd 2009-ben csatlakozott a legendás Incognitohoz. Szintén szigetországi a másik fellépő, a PB Underground énekes-ütőhangszerese, Dan Pearce. A PBUG a brit közönség legkedveltebb soul, funky zenekara, olyan sztárok előzenekaraként léptek már fel, mint Bruno Mars, vagy a Duft Punk. Daniel Pearce a zenekar többi tagjához hasonlóan, London legmenőbb session zenészei között van.

Vár mindenkit a villányi nyár, a finom borok, a gasztronómiai kalandok és egy két napos funky kavalkád, a Gere Pincészet jazz fesztiválján.

Mikor: 2019. június 14-15.

Hol: Villány


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió