Villány nedűi: A Csányi Pincészet új fejlesztései mind a fejlődést szolgálják

Written by on 2021. 12. 16

A Csányi Pincészetet a magyar borászat megmentője, a híres szőlész, Teleki Zsigmond alapította 1881-ben. Villány leghosszabb pincerendszere húzódik a modern borászati üzem alatt, amelyben évente 2 millió bort palackoznak. Közel 500 hektárral ez a vidék legnagyobb termőterülete.

A tradíció mellett fontos  az innováció is, így a múlt értékei és az emberi tudás mellett a modern berendezéseket is a minőség szolgálatába állítják a műholdas szőlőfigyelő-rendszertől a számítógép-vezérelte telepítésig. Villány kivételes adottságai páratlan vörösborokat eredményeznek, a mediterrán klímának köszönhetően itt biztonsággal beérnek a bordeaux-i fajták – a cabernet sauvignon, a cabernet franc és a merlot –, de jól érzi magát a kékfrankos is. Kisebb mennyiségben szüretelik  a syrah-t vagy az itthon kevéssé ismert petit verdot-t is.

Villány hagyományos fajtája, a portugieser vörösborként és rozéként is készül, a pinot noir pedig hűvös eleganciájával nemcsak a vörösbor szépségét emeli, hanem palackos erjesztésű pezsgő alapanyagát is adja. Fehérboruk az ország legnépszerűbb fajtájából, olaszrizlingből, illetve hárslevelűből készül, melyhez immár csatlakozott a népszerű Irsai Olivér is.

A jelenlegi vezérigazgató – a Happy Hours vendége – Romsics László öt éve vezeti a birtokot. Célja, hogy a Csányi Pincészetet egy 21. századi, dinamikus borászattá fejlessze.

Kezdés: 17:15

Hely: 90.9 Jazzy

Műsorvezető: Jazzkovács László

A pincészet története: csanyipinceszet.hu

 


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió