Visszatért a soul session!

Written by on 2019. 01. 21

Kovács László Jazzkovács műsora mellett a soul session az egyetlen olyan műsor, ami a Jazzy Rádió kezdete óta megy a rádióban. A műsor nem kizárólag, de elsősorban a 70′-es, 80′-as évek eleji amerikai soul és funky zenékre összpontosít és ilyen zenéket, ritkaságokat mutat be. A műsor fő hitvallása, hogy ezt a korszakot népszerűsítse. A műsorvezetővel, Bogyó Tamással beszélgettünk. 

1 év szünet után térsz vissza a rádióba. Milyen újdonságokkal készülsz?

Ugyanúgy a 70′-es 80′-as évek korszakát öleli fel az új soul session, de egy picit interaktívabb lesz, mivel többet szeretnénk játszani a hallgatókkal és több visszajelzést, interaktivitást szeretnénk. Az új műsor természetesen ugyanazon a vonalon megy tovább, mint a korábbi, csak egy pici ráncfelvarrással. A műsoron belül lesznek új rovatok: van egy „AB oldal nevű rovatunk”, amelyben egy bizonyos lemezt mutatunk be, majd az A és a B oldaláról játszunk le egy dalt, ott van a „Hét kislemeze” és persze a„Ritkaság” rovatunk is.

A soul session azzal is több lesz, hogy elkezdtem arra is fókuszálni, hogy felvegyem a zenészekkel a kapcsolatot. Szerencsére eddig csak pozitív tapasztalataim vannak velük kapcsolatban. Itt 60-70 éves emberekről van szó, akik nagyon kedvesen és segítőkészen azonnal a rendelkezésünkre állnak. Örülnek, ha van lehetőség arra, hogy egy ki nem adott kislemez most piacra kerülhet – ez erkölcsi szempontból sokat jelent nekik.

Honnan ered a gyűjtőszenvedélyed?

Fekete Tamással gyerekkorunk óta barátok vagyunk és ő volt az a személy, akin keresztül ezt a műfajt annyira megszerettem, hogy később lemezeket vásároltam, gyűjtöttem és gyűjtök, illetve szeretnék még több információt megtudni bizonyos előadókról.

Bogyó Tamás Európa egyik legnagyobb és legritkább bakelit-lemezgyűjteményével rendelkezik.

Mennyire népszerű itthon a soul zene?

11 éve küzdünk Fekete Tamással, hogy egy picit népszerűbb legyen ez a műfaj Magyarországon. Sokszor láttunk olyan példát az életben, hogy azt éreztük, hogy lenne tere és létjogosultsága a soul zenének, de még mindig kevés ezen a téren az emberek ismerete. Azon dolgozunk, hogy ezen változtassunk. Az első adásban egy olyan kislemezt ismerhettek meg a hallgatók, ami az én közbenjárásom révén lett kiadva: egy eredetiben 1970-es dalt kiadtak Londonban és mivel én voltam a közreműködő így az első tesztpéldányt nekem küldték a lemezgyárból, amiből mindig egy van. Per pillanat ez még sokat nem ér, de tíz év múlva, amikor majd valaki ezt fogja keresni, akkor gyakorlatilag majd én szabom meg az árát.

Mivel készülsz jövő héten?

A következő adásba egy nagyon kedves bostoni zenész barátunknak a dalát fogjuk bemutatni, ami majd csak márciusban fog megjelenni, azonban a dal világpremierje nálunk lesz. Az énekes fiatalemberrel kapcsolatban érdemes tudni, hogy már 14 éves korában adott ki kislemezt és most is csak 22 éves, amikor ezt a dalt felénekelte. Cserébe olyan a zenei hangzásvilág, mintha egy 60 éves Barry White-ot hallgatnánk. És hogy ki ő? Szombaton 19-21 óra között kiderül! Műsorvezetőtársam pedig nem más, mint Temesi Berci lesz. Már ki is próbáltuk a Jazzy Rádió stúdióját.

Még több információ a műsorral kapcsolatban a soul session Facebook oldalán olvasható. Jobbnál jobb fotókat pedig az Instagram oldalukon találhattok.

Kép: Unsplash/Manuel Sardo


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió