Visszatértek a halak a velencei csatornákba

Written by on 2020. 03. 18

Semmi kétség, erőt próbáló időket élünk – de ha a koronavírusnak van pozitív oldala, akkor az az, hogy közelebbi képet kapunk arról, milyen hatással van az ember a bolygóra.

A hét eleje óta, miután világszerte egyre kevesebb ember tartózkodik az utcákon, alacsonyabb lett a szennyezés – és ennek szembetűnő hatásai vannak. Kína után most hihetetlen jeleket tapasztaltak Észak-Olaszországban is – a halak visszatértek a velencei csatornákba.

Az általában meglehetősen szürke, koszos víz kitisztult és az elmúlt napokban készült képek azt mutatják, hogy halak kezdtek el úszkálni az Adriai-tengerhez kapcsolódó vizekben.

Marco Capovilla – 40 éves velencei ingatlanügynök – az elsők között filmezte le az apró halakat, amelyek a néhol kristálytiszta vízfelszín alatt úsztak a csatornákban.

Marco azt mondta, “még soha nem látott”  ilyen tiszta vizet ebben a turistákkal tömött városban és hozzátette, hogy káprázatos látvány volt.

“Ezekben a napokban a velencei forgalom szinte megszűnt létezni. A karanténnak köszönhetően egy tisztább környezetet tapasztalhatunk” – mondta Marco.

Egy másik helyi lakos, a 33 éves banki dolgozó, Martina Bettoni azt mondta, hogy a karantén előtt rendkívül ritka volt a csatornákban ennyi halat látni.

Remélem, hogy tanulunk ebből és amikor véget ér ez a tragikus időszak, Velence képes lesz egyensúlyt teremteni a turistatömeg és a tisztaság között.”

Ha van egy jó dolog, ami kijöhet a koronavírus-krízisből az az, hogy most talán felismerhetjük azt a pozitív hatást, amit a természetre gyakorolhatunk minimális odafigyeléssel.

Forrás


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió