Wasp-76b: Az egzotikus bolygó, ahol “vaseső” esik.

Written by on 2020. 03. 15

Csillagászok észleltek egy távoli bolygót, ahol minden bizonnyal vas esik az égből.

Úgy hangzik, mintha a bolygót a sci-fi filmekből ragadták volna ki, de ilyen a természete azoknak az új világoknak, amelyeket mostanában felfedezünk.

A Wasp-76b, mint tudjuk, olyan közel helyezkedik el csillagához, hogy nappali hőmérséklete meghaladja a 2400 C fokot. Ez a hőmérséklet elég meleg ahhoz, hogy a fémeket elpárologtassa.

A bolygó éjszakai oldala viszont 1000 fokkal hűvösebb, ezzel lehetővé téve a fémeknek a kondenzálódását és az eső kialakulását. David Ehrenreich, a genfi egyetem professzora egy “bizarr környezetnek” nevezte azt, ami a bolygón kialakult.

“Képzeld el, hogy vízcseppek helyett vascseppek fröcskölnek rád az égből” – mondta a BBC News-nak.

A bolygó, amely 640 fényévnyire van tőlünk, annyira közel van csillagához, hogy mindössze 43 órára van szüksége ahhoz, hogy megkerülje azt. Egy másik érdekes tulajdonsága, hogy mindig ugyanazt az arcát mutatja a csillag felé – pont ugyanúgy, mint a Hold a Földnek, csak egyik oldalát láthatjuk.

Ez természetesen azt jelenti, hogy a Wasp-76b-nek csak az állandó nappali oldalát süti a csillag. Ezért a bolygó ezen féltekének olyan forrónak kell lennie, hogy minden felhője szétszóródjon és a légkörében lévő összes molekula atomjaira bomoljon.

Sőt, az a szélsőséges hőmérsékleti különbség, amely a bolygó megvilágított és megvilágítatlan része között van, heves szelekhez vezet, melyek akár a 18000 km/h-ás sebességet is elérhetik – állítja Dr. Ehrenreich kutatócsapata.

Az Espresso spektrométer segítségével a tudósok erős vasgőzjelzést észleltek az esti határon, ahol a Wasp-76b egy napja éjszakára vált. De amikor a csoport a reggeli átmenetet figyelte meg, a vasjelzés eltűnt.

“Azt feltételezzük, hogy a vas kondenzálódik az éjszakai oldalon, ahol az 1400 ° C elég “hideg” ahhoz, hogy a vas felhőként, esőként, esetleg cseppekként kondenzálódjon. Ezek beleeshetnek az légkör mélyebb rétegeibe, melyekhez jelenlegi eszközünkkel nem tudunk hozzáférni” – magyarázza a professzor.

A cikkben szereplő képek az alábbi videóból lettek kiragadva:

Forrás


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió