X. TEMOFESZT: Ahol életre kelnek a kisvasutak

Written by on 2018. 10. 08

A Magyar  Vasúttörténeti Parkban 2018-ban tizedik alkalommal három napon keresztül, október 20-22. között várják az egykori, jelenlegi, és leendő vasútszerelmeseket a TEMOFESZT-en, vagyis a Nemzetközi Technikai Modellvasút Fesztiválon. Közép-  és  Kelet-Európa  legnagyobb  vasútmodell  kiállításán, 5000 négyzetméteren megcsodálhatjuk az  építéstől  a  járműkészítésen  át  a  vezérlésig az adott kor technikai fejlődését. 40 kiállítócsapat érkezik a fesztiválra Magyarország több pontjáról, valamint Ausztriából és Németországból.

A vasútmodellek, sínek, mozdonyok, miniatűr figurák mindenkit lenyűgöznek, sőt nem csak  a  terepasztalok,  hanem modellezési ágak – köztük 2014 óta az RC (vagyis rádiótávirányítású) járművek – is képviseltetik magukat a X. TEMOFESZT-en.

A nemzetközi fesztiválon a lelkes érdeklődök mellett jelen lesz a szakmai közeg is, így kapcsolatépítésre és komolyabb kérdések megválaszolására is van lehetőség. A külföldről érkező kiállítókkal való eszmecsere segít, hogy ezt a különleges és egyedi világot még jobban megismerjük.

A mozdonyok világa és a LEGO®

A kicsik (és természetesen a nagyok) legnagyobb örömére majd’ minden építési nagyságú terepasztal mellett ismét lesznek LEGO® elemekből felépített terepasztalok. Emellett a varázslatos apróságok, lámpák és jelzőoszlopok képesek hosszú órákra rabul ejteni a szívünket.  Akik most kezdik a modellezést, megtudhatják, hol, mikor, és mit érdemes vásárolniuk, sőt akár becsatlakozhatnak egy vasútmodellező szakkörbe is.

Több aktív klub bemutatja a munkáit, ami azért fontos, mert a szakkörök a helyi ifjúságot igyekeznek a modellezéssel megismertetni, így azok számára is hasznos lehet a látogatás, akik maguk is gondolkodnak azon, hogy bár otthon nem tudnának terepasztalt építeni, így találjanak társakat ehhez a nagy munkához.

Geek vagy? Te sem fogsz unatkozni!

Több  virtuális  vasúti  szoftver  is  bemutatásra  kerül  a  kiállítás  idején,  amelyek  a  számítógépes programok kedvelőinek számos érdekességet tartogat. Ezeket a három nap folyamán ki lehet próbálni a gyakorlott, és rendkívül lelkes felhasználók segítségével.

Felderítőakcióban a játékok!

Korábban már szó esett az RC járművekről, amelyek nem kis feltűnést keltenek, amikor gazdáik „sétálni viszik” őket a csarnokban, ezzel is maguk köré gyűjtve a lelkes rajongókat. Nem kevés földet hordanak el a munkagépek, és teherautók a kifejezetten a TEMOFESZT-re tervezett, és felépített területről, amely idén is a nyugati csarnokban kap helyet. Ha az időjárás is úgy akarja, akkor az RC tankok a csarnokon kívül, de ahhoz közel foglalnak majd helyet, hiszen a kültér az ő igazi terepük. Csatára fel!

Féltve őrzött ereklyék

A gyűjtök erre a néhány napra vitriniekben helyezi el a különlegesebbnél, különlegesebb relikviákat, ezért érdemes lesz őket alaposan szemügyre venni.

Aki pedig a látottak alapján kedvet kap néhány alapvető elem beszerzésére, netán karácsonyra szeretne gyermekének, szerelmének egy exkluzív ajándékot beszerezni, annak számos modellbolt lesz segítségére. A Magyar Vasúttörténeti Parkon belül további – a Park állandó kiállítását képező – régi mozdonyok, vagonok is látogathatóak, valamint az interaktív programokra is lehet jegyet váltani, de még egy könnyű ebédért sem kell máshová menni.

A TEMOFESZT  hangulata visszarepít minket egy kicsit a gyerekkorunkba, hiszen a legtöbbünknek voltak vonatai, sőt a szerencsésebbeknek terepasztala is. A legszerencsésebbeknek pedig most is van. 

Legyünk újra gyerekek és hozzuk el az új generációt is!

 

Esemény: X. TEMOFESZT – Nemzetközi Technikai Modellvasút Fesztivál

Időpont: 2018. október 20-22. (Nyitva tartás a kiállítási napokon 10 és 18 óra között.) Helyszín: Magyar Vasúttörténeti Park | H-1142 Budapest, Tatai utca 95.

Képek: Unsplash/Jack Anstey, Pixabay/anaterate/gaborer, Pexels


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió