Happy Hours

A 250 éves BÁV történetéből nyílt kiállítás a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban.

 

Hazánk legrégebbi, jogfolytonosan működő vállalata a BÁV 1773-ban jött létre. A céget Első Magyar Királyi Zálogház néven még Mária Terézia alapította. A kiállításon a BÁV történetén túl a hozzá fűződő színes világba kaphat bepillantást a látogató, megismerve a becsüsök feladatait, és hivatásuk szépségeit. A zálogházi, bizományi, aukciós és műkereskedelmi tevékenységen túl a tárlat egy személyesebb hangvételű vonulata, illetve egy önismeretei játék hozza közelebb a látogatót a műtárgyakhoz és a BÁV színes világához.

A Mária Terézia által alapított zálogház volt az  első pénzügyletekkel foglalkozó állami intézmény az országban. A bevételek egy részét a szegények helyzetének javítására fordították, kezdetben még adománygyűjtő perselyt is elhelyeztek itt. A XX. század fordulóján már sokezres ügyfélköre volt a királyi zálogházaknak.

A két világháború közötti időszakban nagy mennyiségű műtárgy került a piacra, árverésre. Így kijelenthetjük, hogy a művészeti árverések története szorosan összekapcsolódik a műgyűjtés, műkereskedelem és a közgyűjtemények történetével.

 

1957-ben a műtárgykereskedelem nagy lendületet vett: a BÁV újraindította a művészi aukciókat. Az első árverést hatalmas érdeklődés övezte, még a Filmhíradó is közvetítette az eseményt. A BÁV logója az érték szimbóluma, a milói Vénusz lett.

 

Napjainkban az aranytárgyak, ékszerek, értékes órák és műtárgyak alkotják a zálogkölcsönök zömének fedezetét, de a szocializmusban jóval bővebb volt az elzálogosításra bocsátható tárgyak köre. A hatvanas évek végétől megindult a BÁV záloghálózatának visszaépítése. A bezárt fiókok újra kinyithattak. Népszerű zálogtárgyak voltak a ruhák, bőrkabátok és különösen az értékes szőrmebundák, illetve egyes műszaki cikkek. A zálogházat a társadalom minden rétege látogatta.

A kiállítás sokszínű tárgyi anyaggal és számos érdekes információval mutatja be, hogy mi mindenre derülhetne fény, „Ha a tárgyak mesélni tudnának…”. 

Igazi különlegesség, hogy a tárlaton az alapítóokirat is megtekinthető, rajta az uralkodónő kézjegyével. A kiállítás másik nagy érdeklődésre számot tevő tárgya az első műtárgyaukción már szereplő kalapács, melynek elefántcsontból készült fején egy aukciós jelenet látható.

A BÁV a becsüsképzés egyik hazai központja is. Tanfolyamokat szervez gyűjtőknek és a műtárgyak szerelmeseinek.

A happy Hours vendége Veress Kinga művészettörténész-muzeológus,  a BÁV kiállítás kurátora .

Műsorvezetők

Jazzkovács László
Jazzkovács László
Get Funky Party vol 26

Június 9-én immáron 26. alkalommal is GET FUNKY PARTY a legjobb funky, soul és klasszikus diszkó zenékkel a Le Bistroban. A DJ pultban Suri Imre és Jazzkovács László szolgáltatja a zenéket.

 

Jegyek