Happy Hours

A Nemzeti Színház játszótereiben  folytatódnak a MITEM programjai, a Színházi  Olimpia keretein belül. A közeljövőben is olyan előadásokat láthatunk, amikre mindenképpen érdemes ellátogatni, ugyanis igazi kuriózumnak számítanak. A Madách Nemzetközi Színházi Találkozó nevéhez méltó módon rengeteg külföldi társulatot lát vendégül.  Ezek között segít ma eligazodni Kozma András dramaturg, a MITEM egyik szervezője, valamint az eseménysorozat szellemiségéről, a színház összetartó erejéről és a nemzetközi találkozók tapasztalati jelentőségéről is beszél majd. A vendégművészek előadásait javarészt eredeti nyelven, magyar és esetenként angol felirattal láthatjuk.

Pénteken az Eiffel Műhelyházban jön a Nagyszebeni Nemzeti Színház előadása,  A megesett hercegnő története, amely a japán színházból, a kabukiból táplálkozik, de európai köntösbe öltöztetve. A történet megszállott szerelemről, gyilkosságról, reinkarnációról, bosszúról szól. E témákat humorral és öniróniával tárja elénk az előadás, érdekfeszítő kommentárt alkotva az európai és a japán kultúra közötti párbeszédhez.

Pénteken és szombaton a Gobbi Hilda Színpadon A Resurrexit Cassandra című szólóelőadás következik fancia nyelven, magyar felirattal. Ennek középpontjában egy Kasszandra nevű női megváltó feltámadása áll. Papnő, sámán, szent asszony, jövőbe látó jósnő. Megannyiszor megmenthette volna a világot. Senki sem hallgat rá, senki nem hisz neki, mert a falu bolondjának, révülő bolondnak nézik. 

Szombaton a Nemzetközi Színházantropológiai Iskola  a Theatrum Mundi társulattal közösen mutatja be az Anasztászisz – Feltámadás című darabot a nagyszínpadon.   Az Anasztaszisz az élet különböző fázisait ábrázolja a születéstől a halálig, majd ismét az újjászületést a természet, az állatok és az emberek világában. Különböző országokból és hagyományokból érkező előadók játsszák. A japán nó,  kínai opera, a balinéz és  indiai táncok, flamenco és nyugati kortárs stílusok is keverednek. A darabiot a világhírű Eugenio Barba rendezi, aki az előadás előtt egy beszélgetésre is invitálja a nézőket.

Jövő pénteken  pedig a Csíksomlyói passió, a  Nemzeti Színház előadása következik. Ez viszont nem a színházban, hanem a Bazilikánál lesz szabadtéren. Az előadás jellegéből adódóan ide még jegyet sem kell váltani, a térre mindnkit szeretettel várnak. A darab egy olyan új színpadi nyelv megteremtését tűzi ki célul, melyben a bibliai történet 18. századi interpretációja szerves egységet alkot a Berecz András által megszólaltatott vallásos népénekekkel és azzal a néptánc alapú koreográfiával, melyet a Magyar Nemzeti Táncegyüttes tagjai adnak elő. Az előadsát Vidnyánszky Attila rendezi.

A Happy Hours vendége Kozma András dramaturg, a MITEM Fesztivál egyik szervezője.

Műsorvezetők

Jazzkovács László
Jazzkovács László
Jazzy Fesztivál - Bor, mámor, zene

Pünkösd hétvégéjén 4 napos Jazzy Fesztiválra várjuk az igényes zenék és a finom borok szerelmeseit. Május 17. és 20. között 3 színpadon 22 koncerttel, 4 DJ-vel és közel 40 borászattal kényeztetjük a szórakozni vágyókat.

Jegyek